Nakon šest dana bez hrane Andrej Obradović završava štrajk glađu, ali ne odustaje od borbe 1Foto: Nađa Vukajlović

Andrej Obradović je prekinuo štrajk glađu završivši razgovor sa tužiteljkom u Prvom osnovnom tužilaštvu. U svoj organizam nije unosio hranu punih čest dana, a na ovaj čin su ga naterale institucije koje su do danas ćutale na policijsku brutalnost koju je on pretrpeo sa svojom cimerkom.

Obradović je skoro tri sata bio na razgovoru, a ispred tužilaštva su ga čekali studenti, aktivisti, njegova majka, kao i narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Pozvan je u svojstvu građanina, a nakon dva meseca od nemilog događaja dao je i svoju izjavu. Navodi da se nada najboljem ishodu.

– Moram da obavestim javnost da sam sinoć bio životno ugrožen, svoj protest nastavljam, ali nažalost moram da prekinem štrajk glađu. Pozivam sve da se naoružamo, ne pištoljima, već strpljenjem i istinom i da pobedimo, jer „Sloboda ili ništa“, kaže Obradović.

Objašnjava da će protest nastaviti na miran način, kao što su i do sada borili. Poziva sve žrtve nasilja, ne samo institucionalnog, već i svakog drugog, da mu se obrate kako bi se zajedno udružili.

Očekuje pozitivan epilog nakon današnjeg razgovora, da će sve ići u pozitivnom pravcu, te je siguran da će policijski službenici biti pozvani da daju iskaz i da će disciplinski postupak biti u toku.

Obradović je izjavio da će pokrenuti postupak protiv Branke Gajić, potparolke Prvog osnovnog javnog tužilaštva, zbog obmane javnosti.

– To je ušlo u zapisnik, prihvatio sam i da ako ne žele da podignu disciplinski postupak da se tužilaštvo oglasi po drugi put i iznese istinu. Rekli su da će isto i uraditi, navodi Obradović.

Obradovićev advokat Miloš Janković ukazuje da smo suočeni sa velikim problemom, koji podrazumeva da kada su u pitanju pritužbe i prijave građana protiv policije tužilaštva pokazuju neblagovremeno i neefikasno postupanje.

– Reč je o tome da se građani koji saslušavaju tek nakon šest meseci, da se ne sprovode sve radnje koje su neophodne da se utvrdi da li je došlo do zlostavljanja. Nažalost, iskustvo je da tužilaštva nisu uspevala u brojnim slučajevima da utvrde da li je bilo nasilja, većinom su se opredelili da se krivične prijave odbacuju, navodi Janković.

Nakon šest dana bez hrane Andrej Obradović završava štrajk glađu, ali ne odustaje od borbe 2
Foto: Nađa Vukajlović

Ono što se može zaključiti, kako on kaže, da u našem društvu je bilo neophodno da do ove situacije dođe i da jedan mladi čovek započne štrajk glađu da bi se pokrenuo postupak i istraga kakav je za očekivati.

Nada se da će ovo što je Obradović učinio biti prekretnica za jedan daleko ozbiljniji i zakonitiji pristup tužilaštva situacijama gde se ukazuje na zlostavljanje od strane policijskih službenika.

– Ovde se postavlja pitanje zašto policija svoju intervenciju nije snimala kamerom, kao i zašto lica nisu odmah odvedena na lekarski pregled, zašto nije omogućeno prisustvo advokata. To su mere koje mogu pomoći da se utvrdi šta se dešavalo, ali i da preventivno deluje da se ne događa ono što ne treba u jednom civilizovanom društvu, ističe Janković.

Pravni koraci će biti usmereni ka tome da se sprovede zakonom propisana procedura, i da on, kao zaštitnik oštećenog, pomogne tužiocu da dođe do istine.

Pre nego što je Obradović izašao iz tužilaštva, Srđan Milivojević, je za Danas izjavio da kako bi se institucije probudile i počele da rade svoj posao potreban još veći pritisak javnosti, i medijski i političkih stranaka opozicije.

Podsetio je na nedavni incident u zatvoru u Padinskoj skeli, gde je čovek preminuo zbog zlostavljanja, a do danas nismo dobili zvanično objašnjenje šta se tamo desilo.

– Setite se i policijske brutalnosti od 7. do 10. jula 2020. godine, kada je zbog samovoljnog proglašenja vandrednog stanja Aleksandra Vučića, na protestima policija tukla momke koji su samo sedeli na klupe, nikada nismo dobili odgovor ko su ti ljudi. Postoji jedna sprega tužilaštva i policije da neki tužioci dobijaju određene slučajeve, kao što je gospođa Tanja Stojanović. Nemamo odgovarajuću reakciju nadležnih organa, navodi Milivojević.

Naglašava da je zastražujuće što postoje osnovi sumnje da neki lekari u urgentnom centru ne daju adekvatnu medicinsku dokumentaciju ljudima koji su žrtve političke brutalnosti.

– Ne poštuju se ni međunarodni protokoli u takvim slučajevima. Po njima čovek žrtva policijske brutalnosti koji je doveden u zdravstvenu ustanovu treba izjavu da daje samo u prisustvu lekara, ne u prisustvu policijskih službenika koji su ga doveli i eventualno pretukli, kaže Milivojević.

Posebno ističe da je on kao član Odbora za ljudska i manjinska prava tri godine insistirao na tome da se formira Komisija za kontrolu i izvršenje krivičnih sankcija, ali da ona nikada nije formirana zbog samovolje Vladimira Orlića.

– Mi smo jedan vrlo krnji parlament koji nema jedno veoma važno skupštinsko telo. Da smo tu komisiju imali možda bi Stanimir Brajković bio živ i danas Andrej Obradović ne bi morao da štrajkuje glađu, navodi Milivojević.

Slučaj nasilja zbog kog je Obradović štrajkovao dogodio se 14. februara u Beogradu, kada je policija upala u stan u kojem je živeo sa cimerkom na Karaburmi, nakon dojave da poseduju drogu.

Prema navodima organizacije Da se zna, pripadnici LGBT zajednice, kao i aktivisti koji beleže napade na njih, nisu se do sada sreli sa takvom torturom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari