Serija predavanja o Evropskoj uniji za zrenjaninske srednjoškolce održava se većdrugi mesec u prostorijama Evropskog pokreta, a cilj je da se mladi upoznaju sa političkom organizacijom, narodima i kulturnim vrednostima Evrope. Kako ističu u zrenjaninskoj kancelariji Evropskog pokreta, ceo program osmišljen je u saradnji sa Fondacijom „Fridrih Ebert“ i realizuje se u više gradova pod zajedničkim nazivom „Zvoni za Evropu“. Poslednje u nizu predavanje bilo je posvećeno Nemačkoj, a o svojoj zemlji s omladincima je razgovarao Hans Ulrih Sudbek, zamenik nemačkog ambasadora.

– Našoj ambasadi je važno da učestvujemo u ovakvim razgovorima sa mladim ljudima jer želimo da pokažemo svoju podršku naporima vaše zemlje u približavanju Evropskoj uniji. Želimo Srbiju u Uniji, ali mora biti jasno da EU nije samo grupa zemalja koje rade zajedno samo u ekonomiji, većje to zajednica zemalja koje dele iste vrednosti. Ovo jeste neka vrsta promocije i zato sam se susreo sa ovim divnim đacima – rekao je Hans Urlih Sudbek. Predavanja traju devet nedelja u okviru kojih se održava devet seminara koje prate omladinci od 17 i 18 godina. U Zrenjaninu učestvuje sedam srednjih škola, grupu čine 20 učenika, a ono što je zajedničko za sve njih jeste podatak da niko nije putovao u inostranstvo i da su na početku predavanja imali dosta predrasuda o Evropi.

– Dobili smo ponudu da pratimo predavanja o Evropskoj uniji, i ja sam odlučio da saznam nešto više jer stvarno nisam mnogo znao – kaže učenik zrenjaninske gimnazije Nikola Ćurković.

Prema rečima Dragane Gulić, predavača, obrađuju se teme posvećene organizaciji EU, njenom istorijatu i nastanku, mogućnostima školovanja u inostranstvu. Cilj ovih predavanje je da se negativno mišljenje uz pomoćznanja promeni. Predavanja „Zvoni za Evropu“ sprovode se u organizacije Evropskog pokreta u Srbiji i usmerena su ka integraciji mladih ljudi u sistem EU, ali i na one koji bi želeli da nastave školovanje u nekoj od zemalja EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari