U sredu, 28.aprila u holu Centra za kulturu Požarevac, a u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje, filijale u Požarevcu, održan je drugi po redu sajam zapošljavanja. Dvadeset osam poslodavaca među kojima su bili PD RIO, Javno komunalno preduzece „Komunalne službe“, Sportski centar Požarevac, Internacionalna unija roma, Centar za socijalni rad Malo Crniće i Žabari, Međunarodna organizacija slepih i slabovidih, Nova trgovina Požarevac i drugi, trebalo je da uposle 337 nezaposlenih lica sa Zavoda za zapošljavanje Požarevac. Na ovaj sajam služba za zapošljavanje pozvala je preko 800 nezaposlenih lica koja poseduju znanja i veštine koje su potrebne za obavljanje poslova kod poslodavaca učesnika sajma.

Prema rečima Danice Nikić – Matović, direktorke Filijale za zapošljavanje u Požarevcu, ovo je drugi Sajam ove godine od četiri koja će se održati, a drugi će u Požarevcu biti ponovo u septembru u Hali sportova Požarevac i biće organizovan u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom.

– Slobodni poslovi su iz oblasti, ekonomije, građevinarstva, ugostiteljstva, turizma, iz oblasti prava, osiguranja, iz oblasti kulinarstava. Pozvali smo i nekvalifikovane radnike, a ono što mogu da kažem, jeste da sajam zapošljavanja predstavlja jedan organizacioni oblik rada nacionalne službe, i jednu od aktivnih mera zapošljavanja, gde se u direktnom kontaktu sreću dve strane, poslodavci koji iskazuju slobodne poslove i potrebu za radnicima i naravno nezaposleni koji u komunikaciji sa poslodavcima predstavljaju sebe i u direktnoj komunikaciji nameću se poslodavcima, rekla je direktorka filijale za zapošljavanje u Požarevcu.

Sajam zapošljavanja otvorio je Dejan Miljković, zamenik generalnog direktora Nacionalne službe za zapošljavanje koji je između ostalog istakao da je ovakav vid posredovanja jako značajan, jer se na njemu zaposli veliki broj lica sa evidencije.

– Sajmovi zapošljavanja su jedan moderan i uspešan vid povezivanja poslodavaca i kandidata za posao, u kome svako treba da pronađe svoju korist, poslodavci da u direktnom kontaktu prikažu profil firme, potrebe za radnim mestima, uslove rada, mogućnosti za usavršavanje i napredovanje, i da odaberu adekvatnog kandidata. Sa druge strane kandidati se u tom neposrednom kontaktu predstave na najbolji način, a Nacionalna služba u celoj ovoj priči ima korisnost zbog kontakta sa poslodavcima koji su veoma bitni, i naravno sa lokalnim samoupravama koje trebaju da pruže podršku ovakvom vidu aktivnosti, jer je aposolutno to u njihovom interesu. Apelujem na lokalnu vlast da se uključi u saradnju sa filijalom Požarevac, kako bi se napravili zajednički planovi, jer u skladu sa nekim drugim oblastima sa regionalnim razvojem to treba da bude pokretačka snaga ovog regiona – istakao je Miljković.

Učesnici sajma ovom prilikom delili su i propagadni materijal za sve one koji su zainteresovani za pronalaženje posla , prijavljivanje na evidenciju, obuku za aktivno traženje posla i mnoge druge korisne savete. Naredni sajam biće održan 12. maja u Kučevu, a četvrti 3. septembra u Požarevcu.M. V.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari