Dragan Jovanović, direktor PD TE- KO Kostolac, predsednik Sindikata Kopova „Kostolac“ Jovica Tošković i predsednik Sindikata Termoelektrana „Kostolac“, Dušan Bakić, potpisali su u utorak Kolektivni ugovor koji će važiti u naredne tri godine. Pre Potpisivanja ovog, za radnike i kompaniju značajnog dokumenta prethodili su pregovori Centrale Sindikata EPS i direktora EPS Aleksandra Obradovića, na kojima je postignut dogovor da se u svim privrednim društvima potpišu dosadašnji Kolektivni ugovori bez pregovora.


-U svoje ime i ime poslovodstva, čestitam sindikalnim organizacijama Privrednog društva „ Termoelektrane i kopovi Kostolac“ na uspešno sprovedenim izborima. Mi smo kao Privredno društvo, po mojoj skromnoj oceni, do sada imali saradnju sa sindikatima i sve bitne proizvodne i sindikalne procese smo pokušavali da završimo dogovorno. Nekada nam je to polazilo za rukom lakše a nekada teže. Nadam se da ćemo u narednom periodu, i mi kao poslovodstvo i Sindikat uvek imati u vidu da sve što stari Kolektivni ugovor formalno važi do 10. marta, a poslodavac i sindikati su zauzeli stav da se ovaj kolektivni ugovor treba izmeniti u određenim stavkama, koje idu u prilog povećanju prava radnika. Radnicima koji budu radili u smeni 31. decembra, priznavaće se uvećanje radnog učinka za tu smenu više nego što je to bilo do sada predviđeno Kolektivnim ugovorom, istakao je direktor Jovanović.

Dušan Bakić, novoizabrani predsednik Sindikata TE “ Kostolac” naglasio je da je Kolektivni ugovor koji je potpisan garancija poštovanja sindikalnih prava u Privrednom društvu, da je u pitanju zajednička kuća u kojoj o pravilima odlučuju i zaposleni i poslodavac.

-Verujem da ćemo u narednom periodu nastaviti uspešnu saradnju sa poslodavcem, da će odredbe Kolektivnog ugovora kao i do sada biti poštovane, da bi zaposleni mogli da rade u prihvatlljivim uslovima bez bojazni za svoju bezbednost i zdravlje. Naš Kolektivni ugovor se svrstava među najpotpunije u sistemu Elektroprivrede, neosporno je da se uvek može više i bolje učniti ali smatram da se u ovom momentu nije mogao potpisati sveobuhvatniji ugovor. Ovaj kolektivni ugovor nije novina za nas, poučeni iskustvom u prethodnom periodu, zauzeli smo stav da ono što daje rezultate ne treba menjati i ponovo smo ga potpisali. Pred nama je period značajnih investcija u kompaniji i verujem da će uz zalaganje svih zaposlenih u našim elektranama, oni biti i ostvareni., rekao je Bakić:

Reizabrani predsednik Sindikata Kopova Kostolac Jovica Tošković nije krio zadovoljstvo potpisanim ugovorom.

– Ovaj Kolektivni ugovor daje taman onolika prava koliko naši radnici i zaslužuju, na šta smo mi ponosni. Treba reći da se u novom kolektivnom ugovoru garantuje zaposlenima, kod kojih postoji opasnost gubitka preostale radne sposobnosti, u slučaju prebacivanja na novo radno mesto neće biti smanjen koeficijent. Odmah posle ovog Kolektivnog ugovora, prelazimo na pregovore koji će biti dugi i teški, o posebnom kolektivnom ugovoru sa jednim delom Vlade Republike Srbije. Njegov konačni sadržaj zavisiće od pregovaračkog tima, a ono što sada mogu sa sigurnošću reći jeste da ćemo tražiti da se u završnim odredbama napiše da privatizacije EPS neće biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari