Potpisan sporazum između MUP i MO o školovanju pilota za potrebe policije na Vojnoj akademiji 1Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Sporazum između Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane, kojim će biti omogućeno školovanje pilotskog kadra za potrebe Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova na Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane na studijskom programu Vojno vazduhoplovstvo potpisan je danas u Beogradu.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je sporazum potpisao sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem, istakao je da je sistem vojnog školstva bez svake sumnje najefektivniji sistem školstva u našoj zemlji.

„Prošlo je puno vremena od kako smo izjednačili privatno i državno školstvo, ali ono što vojno obrazovanje nudi i ono što vojno obrazovanje daje svojoj porodici, svojoj državi nismo uspeli da nađemo ni u jednom drugom obrazovnom sistemu. Zato sam veoma ponosan što Ministarstvo unutrašnjih poslova na ovaj način ostvaruje potrebnu, neophodnu i nužnu saradnju sa Ministarstvom odbrane i vojnoobrazovnim sistemom“, rekao je ministar Vulin na Vojnoj akademiji.

Kako se navodi u saopštenju, istakao je da je ovaj sporazum najsigurniji način da Ministarstvo unutrašnjih poslova dobije kvalitetne i najbolje odškolovane pilote ne samo u našoj zemlji već i šire.

„U trenutku nevolje svi mi postajemo oružane snage, u trenutku nevolje ne postoji razlika između vojnog ili policijskog pilota, kao što ne postoji razlika između vojnog i policijskog helikoptera. U trenutku kada je našoj zemlji teško, a živimo u svetu u kome nikada ne možemo da isključimo da će biti teških vremena, svi moramo da postanemo jedno. Zato školovanje policijskih pilota u vojnim institucijama garantuje da ćemo, ako to ikada bude zatrebalo, biti jedna snaga, pod jednom komandom, nositi iste oznake, poštovati iste procedure“, naglasio je
ministar Vulin.

Zahvalivši se Ministarstvu odbrane na pruženoj mogućnosti, ministar policije je rekao da je ponosan što Srbija pokazuje da razmišlja dugoročno i što je ovim sporazumom policiji pružena mogućnost da planira i da na ovaj način odgovori na sve potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova za pilotima.

„Suštinska borba, u Srbiji i celom svetu, je borba za kadrove, borba za ljude. Lakše ćemo kupiti helikoptere, lakše ćemo nabaviti bilo koju opremu, nego što ćemo odškolovati i pronaći ljude. Ovo je način da odškolujemo i pronađemo ljude i da budemo sigurni da će naše potrebe ka Ministarstvu unutrašnjih poslova biti planske i sigurne“, poručio je ministar policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari