Potpisani ugovori o stipendiranju studenata bogoslovskih fakulteta 1foto (BETAPHOTO/Ministarstvo kulture/GORAN ZLATKOVIĆ)

Uprava za saradnju s crkvama i verskim zajednicima Ministarstva pravde dodelila je stipendije najboljim studentima bogoslovskih fakulteta i akademija u Srbiji, a ugovori za stipendiranje potpisani su danas sa partijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem, muftijom Islamske zajednice u Srbiji Mevludom Dudićem i izaslanikom beogradskog nadbiskupa Ladislava Nemeta, Ivanom Poletom.

Na osnovu odluke komisije Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i SPC ove godine biće stipendirano ukupno 31 student Pravoslovno-bogoslovskog fakulteta, 12 studenata Visoke škole SPC za umetnost i konservaciju i devet studenata Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta „Sveti Vaslilije Ostroški“ u Foči.

Patrijarh Porfirije je, nakon potpisivanja ugovora sa direktorom te Uprave Vladimirom Roganovićem u Palati Srbija u Beogradu, rekao da je obrazovanje izuzetno važno za jedno društvo i državu, a da crkva od društva ne može da se odvoji, jer kada se govori o društvu i crkvi govori se o istom.

„Koliko god da je važno sticanje praktičnih znanja, za društvo i državu jednako je važno versko znanje i obrazovanje jer se ono tiče identiteta, onogo što čovek jeste i treba da bude“, rekao je on.

Kako je patrijarh rekao, bogoslovlje nije samo sabiranje informacija o bogu i znanju o verskom životu, već je bogoslovlje, pre svega, izraz iskustva susreta sa „živim bogom“, te da u tom smislu bogoslovlje jeste nešto što se tiče „celovitog našeg bića i života“.

„Bogoslavlje obuhvata sve ono što mislimo i činimo i što jesmo, zato bogoslavlje ima i svoj spoljašnji izraz i unutrašnje dimenzije“, kazao je patrijarh.

Muftija islamske zajednice u Srbiji Melvud Dudić potpisao je ugovor za stipendiranje 19 studenata Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru i tom prilikom izjavio da je teologija kraljica znanosti i da za jedan narod nema ništa značajnije od teološkog obrazovanja, te da kada god država bude ulagala u crkve i verske zajednice vratiće joj se još i više.

On je dodao da je iz godine u godinu veći broj upisanih učenika, ali da je sve manje zainteresovanih da rade u verskoj misiji, i da su takva vremena da ljudi žele da rade neke druge poslove.

Ugovor za stipendiranje 4 studenata koje je predložio Teološko-katehetski institut u Subotici potpisao je izaslanik beogradskog nadbiskupa Ivan Polet, koji je ocenio da se tom saradnjom izgrađuju mostovi različitim verskim zajednicima i pruža podrška harmoniji među ljudima, kao i da se stvara inkluzivno društvo gde se ceni poštovanje različitosti.

Prema njegovim rečima, svaka omogućena stipendija predstavlja ne samo priliku za akademski uspeh, već investiciju za bolju budućnost verskih zajednica u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari