Potpisivanje narodne inicijative ograničeno na jedan šalter 1Foto: V.M (Ilustracija)

Ekološko udruženje „Suvoborska greda“ iz sela Pranjani kod Gornjeg Milanovca saopštilo je danas da je opštinska uprava odbila njihov zahtev da službena lica u prostorijama seoskih mesnih zajednica overavaju potpise meštana za narodnu inicijativu kojom se zabranjuje eksploatacija litijuma i bora i ocenila da su time uskraćena njihova građanska prava.

„Načelnik opštinske uprave Gornjeg Milanovca Dejan Veljović uskratio nam je građanska prava tako što je ograničio potpisivanje narodne inicijative na jedan šalter i jednog overivača za čitavu teritoriju opštine“, navodi se u saopštenju „Suvoborske grede“.

Udruženje je podsetilo da je Skupština Srbije 14. februara izdala dozvolu za pokretanje narodne inicijative, koju je pokrenulo više ekoloških  udruženja za izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kako bi se trajno zabranila eksploatacija i istraživanja litijuma i bora na teritoriji Srbije.

Na zahtev da se odobri izlazak službenih lica na teren, odnosno u seoske mesne zajednice Pranjani i Vraćevšnicu, ekološko udruženje je dobilo odgovor da milanovačka Opštinska uprava nije u mogućnosti da overava potpise u prostorijama seoskih mesnih zajednica, pozivajući se na član 7. Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi koji propisuje da se overa obavlja u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi.

„Budući da su sve druge opštine u Srbiji odobrile izlazak na desetine overivača na teren, a da jedan od pokretača narodne inicijative  udruženje ‘Suvoborska greda’ iz Pranjana ne može da dobije overivača u tom selu, iako se ono nalazi na 37 kilometara od opštinske uprave, nameću se pitanja čije interese zastupa Dejan Veljović i po kom osnovu daje subjektivna tumačenja zakonskih normi“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će žitelji pranjanskog kraja “svakako ispuniti moralnu i građansku dužnost potpisivanjem narodne inicijative u opštinskoj upravi Gornjeg Milanovca, ali to ne umanjuje razmere bezobrazluka i podlosti bahatih pojedinaca“.

„Suvoborska greda“ navodi da će pokrenuti zakonsko preispitivanje postupaka načelnika opštinske uprave Gornjeg Milanovca Dejana Veljovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari