Potraživani zbog ratnih zločina na Kosovu pušteni iz pritvora u Crnoj Gori 1foto EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

Viši sud u Bijelom Polju pustio je iz pritvora srpskog državljanina Živka Vuksanovića, čije je izručenje tražilo Kosovo radi vođenja sudskog postupka zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u tom sudu.

Vuksanović je od 1. oktobra bio u ekstradicionom pritvoru po rešenju bjelopoljskog suda. Viši sud je 27. oktobra odlučio da se on izruči Kosovu, ali je istog dana sada već bivši ministar pravde Marko Kovač odbio molbu za njegovo izručenje.

Podgorička Pobjeda je objavila da je Kovač odluku obrazložio ocenom da „postoje sumnje o političkom progonu“ i da je povređen Član 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, uz ocenu da je u pitanju „politički momenat“.

Nakon dobijanja te odluke, Viši sud je Vuksanovića, koji je mjesec dana proveo u ekstradicionom pritvoru, pustio na slobodu.

To je druga takva odluka Kovača u poslednjih sedam dana, nakon što je 26. oktobra odbio da izruči i Momčila Vukotića pravosudnim organima Kosova. Njegovo je izručenje traženo zbog sumnji da je izvršio ratni zločin na teritoriji Peći 1999. godine potvrđeno je RSE u Ministarstvu pravde.

I tada se Kovač pozvao na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Vukotić je u Crnoj Gori uhapšen 25. septembra po poternici Interpola misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK), na osnovu Memoranduma o razumevanju između Interpola i UNMIK-a iz 2002. godine.

Iz Višeg suda u Bijelom polju RSE je potvrđeno da je i Vukotić pušten iz pritvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari