Povećan broj korisnika droga na Kosovu, sve više žena koristi kokain 1Kokain Foto: Pixabay/stevepb

Broj korisnika droga na Kosovu povećan je u prvom kvartalu 2024. godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine, prema statistici Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini (KKUK), prenosi danas Kosovo onlajn pisanje Telegrafija.

Direktor Klinike za psihijatriju KKUK Faton Kutlovci rekao je za Kosova Pres da na odeljenju bolesti zavisnosti ima samo devet kreveta, dok je za prva tri meseca ove godine bilo 35 pacijenata.

„Prethodnih godina smo imali situaciju da su mladi od otprilike 14 ili 15 godina počinjali sa zloupotrebom ovih supstanci. Međutim, sada smo imali slučajeve od samo 10 ili 11 godina. Povećava se i broj žena koje zloupotrebljavaju psihopatske supstance, posebno kokain i to je pojava koju treba istražiti“, rekao je Kutlovci.

I direktor Specijalističko-psihijatrijskog centra „Lavirint“ Safet Bljakaj kaže da je sve veća upotreba kokaina među ženama.

On je naglasio da je na celom Kosovu broj narkomana oko 40.000.

„U našoj bazi podataka danas ima preko 2.840 ljudi. Na celom Kosovu, približan broj je oko 40.000 ljudi. Ovaj broj uključuje i one koji koriste marihuanu. Što se tiče problematičnih korisnika, ima negde oko 10.000 ljudi. Sve je veća upotreba marihuane, a posebno kokaina među ženama“, rekao je Bljakaj.

Prema podacima Kosovske policije, u periodu od januara do marta ove godine uhapšeno je 159 osoba zbog opojnih supstanci, od kojih je 10 maloletnih, dok je u toku prošle godine uhapšeno 859 osoba, od kojih su 74 bile maloletne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari