Povećano smrtonosno zagađenje iz termoelektrana na ugalj na Zapadnom Balkanu 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS/MO)

Smrtonosno zagađenje vazduha iz termoelektrana na ugalj na Zapadnom Balkanu u 2022. je povećano u odnosu na 2021. za sve tri regulisane zagađujuće materije – sumpor dioksid, PM čestice i azotne okside, pokazuje izveštaj „Uskladiti ili zatvoriti“ koji je danas objavila organizacija Benkvoč uz podršku Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI).

Emisije sumpor dioksida iz termoelektrana koje su uključene u nacionalne planove za smanjenje emisija (NERP) Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Kosova i dalje su bile 5,6 puta više od dozvoljenih i to pet godina nakon što su stupili na snagu novi zakonski standardi zagađenja vazduha u regionu u skladu sa Ugovorom o osnivanju Energetske zajednice.

Takođe su emisije PM čestica bile 1,8 puta više od dozvoljenih, a prvi put su premašene i dozvoljene emisije azotnih oksida, navodi se u petom izdanju izveštaja.

U Srbiji su emisije sumpor dioksida iz NERP postrojenja i dalje 4,8 puta veće od dozvoljenih.

Navodi se da je Termoelektrana Kostolac B nastavila da višestruko prekoračuje ograničenja emisija sumpor dioksida uprkos izgradnji postrojenja za odsumporavanje. Ta termoelektrana je emitovala preko 4,5 puta više sumpor dioksida od dozvoljenog.

Kako se navodi u saopštenju RERI, još nije jasno da li je reč o tehničkim problemima ili se radi o pokušaju Elektroprivrede Srbije da uštedi novac i poveća proizvodnju.

Uz kršenje Nacionalnih planova za smanjenje emisija, Srbija, BiH i Crna Gora ne poštuju ni obavezu ograničenog radnog vremena termoelektrana na ugalj.

Tako crnogorska termoelektrana „Pljevlja“ radi nezakonito od kraja 2020, kada je premašila dozvoljenih 20.000 radnih sati. U 2022. pridružile su joj se termoelektrane Tuzla 4 i Kakanj 5 u BiH, kao i TE “Morava” u Srbiji, koje su takođe radile preko dozvoljenih 20.000 sati.

RERI i CEE Benkvoč, kako se navodi, uputili su Sekretarijatu Energetske zajednice žalbu, jer se Srbija ne pridržava pravila o kontroli zagađenja i dozvoljava dalji nezakoniti rad termoelektrane „Morava“.

Vođa kampanje protiv zagađenja u Benkvoču Davor Pečevski ocenio je da je nivo zagađenja na Zapadnom Balkanu neprihvatljiv i da je potreba da se smanji zagađenje i povećaju energetska efikasnost i održivi oblici obnovljive energije veća nego ikad.

Istakao je i da vlade moraju da se uhvate u koštac sa situacijom i da ne smeju da dozvole da energetska preduzeća donose svoja pravila.

„Kontinuirano kršenje međunarodno prihvaćenih obaveza, čijom primenom bi dugoročno trebalo da se smanji zagađenje vazduha na Zapadnom Balkanu, govori o odnosu vlasti prema svojim građanima, njihovom zdravlju i životnoj sredini“, istakla je pravna savetnica RERI Hristina Vojvodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari