Poverenica: Izjava ministra Lončara o Crnogorcima je uvredljiva i diskriminatorna

Ostavite komentar


  1. Beše vođa izjavio „ne dam Lončara“. Narodna poslovica kaže: sa kim si, onakav si. U tom smislu izjava Lončara govori o svim predstavnicima trenutne vlasti.

    1. Da vidim tog Murinju koju će da im ukine dvojno državljanstvo i da ih tretira kao strane državljane – one koji to suštinski jesu, baš kao i naš kad odemo na naturuzam turizam. Mante se vredjanja

  2. „Srbija ima visok nivo zaštite prava nacionalnih „manjina“ i ovakve izjave štete ugledu države“ , ali manjina, svi moraju da pričaju srpski jezik u Srbiji, ne možete da radite i živite u nijednoj zemlji u svetu ako ne pričate jezikom te zemlje

    1. A ti,kao, ne razumeš ijekavsku varijantu sopstvenog jezika. Kakve sve gluposti od komentara puštate. Znam da mi zbog ovoga nećete ni pustiti komentar.

        1. DA PRIJATELJU ALI TO NEMA VEZE SA MILOGORSKIM I ONIM SH KOJI JE UYET IZ SIPTARSKOG ALFABETA E TE NAJURITI ODMAH

        1. Ako lik poznat sa slika sa Zemuncima posle ovakve uvrede ostane Ministar, ja ne znam šta dalje.
          Ogromno poštovanje gajim za svakog stanovnika Srbije, kako većinskog naroda tako i svih manjina.Lepota Srbije i jeste u našim razlikama i one treba da nas zbliže.Ogromno gađenje imam za milogorce iz DPS -a koji se svojski trude da nam.objasne da smo dve vere, dva naroda i 3 plemena.Zato sve najgore od srca kako ovim idiotima iz DPS tako isto tako i njihovoj braći iz SNS-a. Za Ministra, ostavka i krivična prijava.

        2. Sami smo krivi, mi priznajemo dvostruko drzavljanstvo a oni ne. Slazem se sa Loncarom. Vreme je da se to rascisti. Izdali su nas kada nam je bilo najteze.

    2. A koji je vas maternji jezik? Trebalo bi da kazete „ni u jednoj zemlji“, a ne kako ste napisali. I kojim to nerazumljivim jezikom govore Crnogorci? E, svasta se ovde moze procitati?

      1. Toliko gluposti i neukosti-užas! Nekada me bude sramota što sam Srbin, zbog ovakvih kretena. Pozdrav iz Crne Gore !

    3. I onog krlja što pre izbaciti iz države. Američki ambasadori se nauče bolje Srpski za 5 godina nego on za 30.

    4. lutko slatka i nepismena,kao sto je i ministar sam,ijekavica i jeste srpski jezik samo jedna varijanta,npr.ja kad dodjem iz Bosne ili Crne Gore,i govorim naravno srpski jezik,a vi i ministar pametni kazete da vam to smeta jer nije po vama dovoljno srpski.da niste malo zagazili u fasizam.

      1. da ti pojasnim mnogo albanaca i hrvata kao i srpskih milogoraca zele da izmisle novi jezik u crnogoraca, istih onih koji pricaju srpsk, e ti koji to prihvate ,treba javno osuditi i vratiti odakle su dosli jer su izdali srpski jezik i oskrnavili ga

  3. Pa direktor Klinickog centra Srbije je crnogorac iz Niksica i kum ministru a takodje i njegov bliski saradnik… a poznat je odnos srba prema nekim kumovima i braci kroz istoriju… ne na kuma ministre !

  4. Svi srbi u bivsim republikama SFRJ govore jezikom sredine u kojoj zive.Jedino u Srbiji mozete cuti sve dijalekte.E pa gospodo ovde podrzavam ministra Loncara u potpunosti.Ovde se govori ekavica i toga moraju svi da se pridrzavaju.

    1. Samo da te pitam: da li si tako mišljenje imao i *99.-te kada je zujalo oko ušiju? Onda nije bilo bitno kako govoriš! A taj tvoj dr Smrt i slični ( a verovatno i ti ) ste „iz podrumu intenzivno mrzeli Švabe“!!! Vas „velikih Srba“ iz kafane mi je preko glave. Bilo bi puno bolje da ćutite, kada već nemate ništa pametno za reći. Svako živ vam smeta, jedino vam sopstveni lopovluk i glupost ne smetaju.

  5. „Vladari“od ex Yu novostvorenih“ bananica“prebrojavaju krvna zrnca i zlatnike, glupa „raja“ im daje materijal, međusobno prosipa krv i plaća porez na glupost.“ Zavadi pa vladaj“.

  6. Pa Milo to radi od 90 pa se niste nikada javili,sto govoro o vasem angazovanju kao i lidu Danas.

    1. Lončar je pokazao da je ozbiljna neznalica. Čovek ne zna da u Srpskom jeziku postoji ekavica i ijekavica. Pitam se kako je on završio osnovnu i srednju školu i koju ocenu je imao iz Srpskog jezika!?!?

      1. @Đorđe. U pravu ste, ali u Crnoj Gori govore odskora i “ maternji“ , tako da imamo i tu varijantu. Već nam treba prevodilac sa hrvatskog, toliko su ga unakazili, o tome se radi . Kad ulazite u Crbu Goru, piše na tabli, dobro došli “ namore“ , zna se da treba na more, primera koliko hoćeš.Nema reči gde ne ubace š, isto kao muslimani u Bosni slovo h.

    2. Iz Nikšića sam i govorom srpski jezik sa ijekavskom izgovorom. U srpskom jeziku je pravilna i ekavica i ijekavica. Ali Rajko i njemu slični su očito bježali sa časova srpskoga pa to ne znaju. I ugred rečeno Srbi se piše velikim slovom.. Nije istina da jedino samo u Srbiji može sve. Otidji do Republike Srpske i vidjeçeš koliko je ekavica zastupljena. Pročitaj Ustav koga je ministar preksrio.

  7. @Rajko
    Oprostite, jedna mali ali bitan popravak,
    Jedna od osnova savremenog srpskog jezika je; bosanko-hercekovački govor i štokavsko narečje, te shodnom tom ijekavski govor nije i ne može nikako biti nešto strano srpskom jeziku, nego je negov nerazdvojni deo…, molimo vas da ne pišete ordinirane gluposti!

    1. Rajko je i rekao da u Srbiji imamo sve dijalekte na srpskom jeziku,a da u Slobeniji,Hrvatskoj,Makedoniji Srbi ne mogu govoriti svojim dijalektom jer ce ih u naj blazoj osudi gledati popreko.Posebno to vazi u Hrvatskoj,gde nemozete da u pekari dobijete hleb,a u kafani spricer.Zbog ovoga spricera u,alo nismo u Hrvatskoj dobili batina sedamdesetih godina u Osjeku.

    2. Vasoje, a sta brale ocekujes od nepismenih budala? Zbog takvih mitomana a supljoglavaca nas prezire normalan svet? A i zbog njih nikada necemo biti civilizovano drustvo a i ovakvu prostacku vlast!!!

    3. Nemojte nesvesnima govoriti o svesti, ili nepismenima o pismenosti. To je isto kao kada biste otisli u obor sa svinjama i recitovali rodoljubivu poeziju.

      1. Slazem se, dobra komparacija? Nesto slicno kao kad pricas sa bezboznikom o Gospodu ISUSU HRISTU?

  8. Lončar je pokazao da je ozbiljna neznalica. Čovek ne zna da u Srpskom jeziku postoji ekavica i ijekavica. Pitam se kako je on završio osnovnu i srednju školu i koju ocenu je imao iz Srpskog jezika!?!?

    1. lončar i Dačić govore ono što znaju da bi Veliki brat hteo da čuje, Sada sve više verujem u dogovor Mila i AV. Zida Milo Beg. na vodi a AV će na primorju, no i, smeta vlasništvo SPC.
      Zavadi pa vladaj.

  9. Sram da bude Loncara, a i onog Dacica kome muftija lijepi 100 eura na celo za odpjevanu pjesmu Osmanaga turskom predsjedniku Erdokanu. I Srbi cute na sve to. Pitam se kojim su jezikom govorili otac i majka Loncara? Loncar pokazao totalno neznanje time sto je ekavicu promovisao za jedini jezik Srba. Sta bi na to rekao Vuk nekada, a sada Dodik. Dakle, on ne zaposljava (on zaposljava?). Bio sam profesor na fakultetu i uvijek govorio ijekavski, a ni jedan student mi nije dao primjedbu zbog toga. Da ne bude zabune uvijek sam ih pitao da li im smeta moj pristup jeziku? I nkome nije smetao. Loncare, ne zavadjaj narode.

    1. Ziveo i radio u Titogradu i Podgorici 20 godina. Izbego ovamo pre odvajanja. Moja komšinica iz Podgorice rođena u Srbiji a osnovnu, gimnaziju i ekonomski zavrsila u Titogradu. Kad su se odvojili , da bi zadržala radno mesto morala je da se odrekne državljanstva Srbije i uzme njihovo. Za prijem u državljanstvo morala je da polaže crnogorski jezik. Od vladavine komunista pa na ovamo nikad nisam čuo da je neko iz Srbije dobio rukovodeće mesto. Oni ovde vole Srbiju a tamo niko kao Milo.

    2. Gospodine, nisu svi Srbi Loncar, kao sto ni svi Crnogorci, nisu Milo Djukanovic. Nemojte da budemo neodgovorni kao stpo su neodgovrni nasi „lideri“ i“vizionari“, koji nas vode direktno u propast. Oni bi za „saku kukuruza“ ovaj narod poslali na klanicu. Kao svinje. Ma sta Vi mislili ali, verujte, ako izgubimo jedni druge, izgubili smo i sebe. Loncar je samo jedan od nesvesnih medju nama. Pozdrav.

  10. Dali je izjava g. ministra „uvredljiva i diskriminatorna“ nemože i nesme arbitorno u javnosti odlučivati niko osim sudske grane vlasti! Pogotovo ne „poverenici“ i čitaoci internetnih strana i štampanih medija! Ovo je tipičan „lov na veštice“ iliti „da se Vlasi jadu ne dosjete!“ što bi za srpski narod rekli muslimani i hrvati!

  11. Crnogorci u Bg bi da sede na dve stolice, čas su crnogorci čas Srbi, podržavaju nezavisnost cg, i antisrpsku politiku Milovu, a bune se kad Srbija priča o svojim interesima. To tako više ne može. Ili ste Srbi ili crnogorci a ako hoćete u Bg da budete kao crnogorci, dobrodošli, ali ako stranci. Šta ovde nije jasno?

    1. Apsolutno si u pravu! Ako su Crnogorci sa drzavljanstvom cg onda lepo braco ajmo dozvole boravisne, radne vize itd itd ili nazad kuci u svoju drzavu.

  12. Ja bi se zabrinuo da mi doktor smrt kaže da gleda da me nema… Ko poslednji ode, neka ugasi svetlo.

  13. Nekoliko fashistichkih izjava ministra spoljneg ,kofercheta,je prethodilo ovoj izjavi.

  14. Ministar Loncar se ponasa „kao slon u staklarskoj radnji“ ili, kao i svaki drugi tipicni srpski glupak. Ne mogu da verujem, i da shvatim, da ovako nesvesni ljudi sede u vladi Srbije i obavljaju tako vazne i odgovorne funkcije?! Kao prvo, vise od polovine Srba, kao i Crnogoraca, sebe smatraju narodima koji poticu od istog izvora, gde je veoma tesko ili, neizvodljivo, odvojiti srpstvo od crnogorstva i obrnuto. Zar je moguce da ministar Loncar ne zna da srpski jezik podrazumeva ekavicu i ijekavicu?! Moj deda je prilikom izgovora mnogih reci koristio ijekavicu, uprkos tome sto zivimo u Toplici?! Zarj e moguce da jedan covek, koji zauzima tako vazno mesto nije svestan svojih korena i svojih predaka, zar nije upoznat sa istorijatom Srbije i Crne Gore i, zar je njegova duznost da razbija i onako izmuceno i razvodnjeno srpsko drustvo? Da li je ovo uradio da bi se samo nekom iz vrha svoje stranke „nabio u dupe“ ili ozbiljno misli. Ako je ovo prvo, mogao bih i da ga razumem ali, ako je ovo uradio iz bilo kog drugog razloga, vreme mu je da se skloni na neko „mirnije“ mesto. Nije politika za njega.

    1. Pa on (g. Lončar) je lekar po vokaciji, a ne političar. Samim tim politika mu nije fah i u tom smislu je za istu analfabeta, ali se on ipak njome bavi. Možda je zbog prirode posla (funkcije) na to nateran, ali bi vođenje politike morao da svede na svoj resor, a ne da luta u sasvim druge sfere. Ali to nije ni prvi ni poslednji slučaj jer mi kao narod obožavamo da vodimo politiku nesvesni da smo – generalno gledano – netalentovani, totalni diletanti i bez njuha za istu. Na stranu sve to, nego ko je postavio tog čoveka tu gde jeste, pitao bih te?

    2. Promašio si metu, Kneževiću. Prava meta za to što ti pričaš je Milo Đukanović koji ništa drugo i ne radi nego podvaja, razdvaja i zavađa ne birajući srdestva, i to ne samo po jezičkoj, nego i po verskoj, nacionalnoj i političkoj osnovi. Sudeći po tebi, to njegovo velikocrnogorstvo je već počelo da metastazira tako da neko mora nešto da mu sprotstavi, a ko je drugi za to podobniji od lekara.

  15. Loncateva izjava svakako nije izasla iz njegove glave već iz nacije iznad njega a to samo dokazuje da i deslšavanja u Crnoj Gori su sinhronizovana preko Bebe sa Beogradom .Na svaki nacin se pokusava napraviti razdor u narodu da bi se zataskale svinjarije vlasti u Bg eu pa se ne pita za cenu ,evo narodu pa neka vidi koliko nako vodi racuna o nacionalnim interesima odričući se jednog Njegoša !

    1. Zoran Knežević je sve odlično prokomentarisao , ko ne razume stvarno ima problem

  16. Draga moja poverenice, jel‘ bi ti mogla malo da se pozabaviš ljudskim pravima Srba u Crnoj Gori, čije je gaženje i dovelo do izjava ministra Lončara, ili bar da intevenišeš preko nihovog poverenika ili poverenice, umesto da brineš za crnogorsku petu kolonu u Srbiji? Pa zar ne vidiš da nisu ništa bezazleniji od ovog kineskog virusa?

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.