Poverenica Janković osudila rasističke uvrede studentkinji iz Konga 1Foto: Medija centar

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osuđuje rasističke i ksenofobne komentare koji su na društvenim mrežama upućeni studentkinji iz Konga, za koju je šira javnost saznala nakon što je otpevala pesmu „Kosovski božuri“.

– Poruke netrpeljivosti i mržnje su nedopustive i zakonom zabranjene, i ne smeju biti deo javnog govora, uključujući i onlajn prostor. Istovremeno, svaki izolovani i pojedinačni slučaj rasizma mora naići na osudu javnosti i adekvatno sankcionisanje – zaključila je poverenica.

Stela Muleka iz Konga našla se na udaru rasističkih napada nakon što je sa trubačem Dejanom Petrovićem otpevala pesmu „Ej, dragi, dragi“ (Kosovski božuri).

Ona je na svom Instagram profilu, između ostalog, napisala da je pesmu o Kosovu i Metohiji otpevala samo zbog ogromne ljubavi prema Srbiji i objasnila svoje poreklo.

– Razumem da je Kosovo osetljiva tema za veliki broj Srba, a oni koji misle da sam ovo otpevala zbog popularnosti i slave imaju pravo na svoje mišljenje i to me ne pogadja. Kao prvo, ja nisam iz Amerike, već iz Afrike. Kao drugo, to nije džungla, nemam divlje životinje u dvorištu, niti sam dosla u Srbiju jer sam migrant. Žao mi je svih vas koji pričate o kulturnom odobravanju, ili da je mešanje rasa genocid, jer vidim da imate toliko mržnje u sebi da morate da je usmerite na nekoga. Ali ta osoba neću biti ja – napisala je Muleka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari