Poverenica: Nedelja tradicionalno neradni dan

Ostavite komentar


  1. Nekoliko istorijskih cinjenica. Po Svetom pismu Bog se sedmog dana odmorio posle stvaranja ove Planete. Sedmi dan je SUBOTA. Rimljani su delimicno prihvatili Sveto pismo i napravili u premetacinu u brojanju dana da bi PRVI dan postao SEDMI, jer su zeleli da ostane njihovo staro verovanje u PRVI dan (Dan Sunca) kada su ga postovali. Kada pogledamo Grcki jezik vidimo da se nas cetvrtak naziva petaki, utorak je triti, itd. Sada je dilema koga poslusati: Sveto pismo ili Rimsko brojanje ? Zbog toga je Zapad uveo postovanje oba dan (vikend). Bilo bi nepotrebno ovo menjati.

  2. Apsolutno sam protiv zabrane rada nedeljom. Odakle bilo kome pravo da mi nameće kada smem a kada ne smem da radim. Za mene je nedelja radni dan kao i svaki drugi a subotom odmaram. I prestanite da se krijete iza očuvanja porodice. Za zdravu porodicu neophodna je komunikacija i dobri odnosi tokom čitave sedmice a ne samo jednog dana. I da dobijete taj dan kao neradni svi ćete ga iskoristiti za rad po kući a ne za odmor i porodicu.
    Iz papine poslanice „Laudato si“ iz 2015. godine jasno se vidi da je katolička crkva ta koja zahteva neradnu nedelju pod plaštom očuvanja porodice. Zbog toga su i zemlje u kojima ona ima svoj uticaj uvele nedelju kao neradnu.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.