Poverenica osudila izjavu bivšeg policijskog funkcionera o odgovornosti za ubistvo Tijane Jurić 1Foto: Medija centar

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je danas izjavu bivšeg policijskog funkcionera Žarka Popovića u vezi odgovornosti za ubistvo devojčice Tijane Jurić 2014. godine.

Poverenica je u pisanoj izjavi ocenila da je „nedopustivo i apsolutno neprihvatljivo svako istupanje koje odgovornost za nasilje, a posebno teška krivična dela prebacuje na žrtvu“.

„Poražavajuće je da takve izjave dolaze od onih koji su nekada bili u sistemu zaduženom za bezbednost i zaštitu svih građana. Iznošenjem ovakvog stava još jednom je potvrđeno da je u našem društvu i dalje čvrsto ukorenjen patrijarhalni obrazac kojim se zločinac pravda odgovornošću žrtve“, navela je poverenica a preneo njen kabinet.

Popovićevu izjavu osudili su i Mreža organizacija za decu Srbije i Prijatelji dece Srbije koji su zatražili da se utvrdi odgovornost bivšeg šefa Odseka za krvne delikte MUP-a Srbije.

Te nevladine organizacije su ocenile da je Popović spornom izjavom prekršio osnovna prava deteta „na mnogo načina“ jer je kako se navodi, „implicirao krivicu žrtve, u ovom slučaju deteta, insinuirajući na način oblačenja žrtve kao faktor da se zločin desi ali i krivicu roditelja da nije uradio dovoljno da dete zaštiti“.

„Smatramo da su ovakvi javni istupi izuzetno štetni za celokupno društvo, jer podržavaju narativ u kome je počinilac zločina ‘izazvan’ određenim karakteristikama žrtve i okolnostima, čime se odgovornost počinioca smanjuje i ostavlja u drugom planu“, naveli su iz Mreže organizacija za decu Srbije i Prijatelja deca Srbije.

Bivši šef Odseka za krvne delikte MUP-a Srbije Žarko Popović izjavio je juče da se otac ubijene devojčice i predsednik Fondacije Tijana Jurić, Igor Jurić „nikad nije upitao zašto dete od 15 godina u 11 sati u šorciću izlazi na ulicu i ide negde bez njegove kontrole“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari