Poverenica uputila preporuku mera za ostvarivanje ravnopravnosti osiguravajućim društvima 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Prilikom zaključivanja ugovora o osiguranju lica za vreme putovanja i boravka u inostranstvu, osiguravajuća društva treba da preduzmu sve neophodne mere kako bi se ugovori zaključivali pod jednakim uslovima za sve, bez obzira na godine starosti i pol građana, navodi se u preporuci mera koju je osiguravajućim društvima uputila poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Kako je saopšteno iz kancelarije Poverenice, u preporuci mera za ostvarivanje ravnopravnosti navodi se i da je pri određivanju premija i naknada iz osiguranja neophodno ženama i muškarcima obezbediti jednak tretman, bez diskriminacije.

Nakon obraćanja građana i građanki, kao i organizacija civilinog društva i sprovedenih situacionih testiranja, Poverenik je došao do saznanja da pojedina društva za osiguranje uslugu putnog zdravstvenog osiguranja pružaju osobama isključivo do određenih godina starosti.

U saopštenju se dodaje i da je praksa takođe pokazala da pojedina društva za osiguranje premiju dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja određuju u većem iznosu za žene nego za muškarce.

Imajući u vidu važnost i značaj sistema osiguranja i usluga za bezbedno i sigurno putovanje svih građana i građanki, poverenica očekuje da će prilikom pružanja svojih usluga osiguravajuća društva poštovati antidiskriminacione propise i postupiti u skladu sa preporukom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari