Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Osobe sa HIV-om treba zakonom zaštiti od diskriminacije 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković upozorila je danas da se osobe u Srbiji koje žive sa HIV/AIDS-om i dalje suočavaju sa diskriminacijom, stigmatizacijom i socijalnom distancom i poručila da je potrebno dalje preduzimati mere kako bi se pripadnicima ove ranjive društvene grupe omogućio dostojanstven život.

Ona je u saopštenju povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv AIDS-a, navela da je podnela inicijativu Ministarstvu pravde u kojoj se ukazuje da je potrebno razmotriti izmene Кrivičnog zakonika, između ostalog, i u pogledu krivičnog dela prenošenje infekcije HIV virusom.

To krivično delo, kako je podsetila, uneto je u Кrivični zakonik u trenutku kada je bilo uslovljeno nepoznanicama u vezi sa ovim virusom.

„Međutim, imajući u vidu razvoj medicinske nauke i inovativne terapije, postavlja se pitanje svrhe daljeg izdvajanja prenošenja samo ove zarazne bolesti u posebno krivično delo. Zbog toga je potrebno razmotriti izmene Кrivičnog zakonika tako da se ne izdvaja prenošenje samo HIV-a kao posebnog krivičnog dela, odnosno da se izmeni na način koji nije stigmatizujući samo za ljude koji žive sa HIV-om“, ocenila je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.