"Svaka osoba koja se uspešno leči i redovno uzima terapiju, ne može zaraziti nikoga": Dobrovoljno savetovanje i testiranje na HIV u Subotici 1Foto: J. Patarčić/Danas

U Severnobačkom okrugu je ove godine novootkrivena jedna HIV pozitivna osoba, a stručnjaci poručuju da je, uz brojne druge mogućnosti, blagovremeno testiranje ključno u prevenciji širenja ove infekcije, te da još uvek postoji stigma, ali i diskriminacija prema osobama koje žive s HIV-om i AIDS-om.

Od 1985. godine, kada je započelo testiranje na HIV infekciju, u Severnobačkom okrugu je registrovano ukupno 75 HIV pozitivnih osoba, a od koji je u ovoj godini novootkrivena jedna osoba, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Subotica.

“Uglavnom se tako i kreće broj novootkrivenih. Bilo je godina s nula novootkrivenih, vrhunac je bio kada smo sedam otkrili u jednoj godini, a ovo je jedan za ovu godinu. Od ukupno 75 HIV pozitivnih koje smo otkrili, 45 je bilo u trenutku otkrivanja u AIDS-u, od kojih je 22 preminulo. Preminuli se uglavnom odnose na ranije godine, kada nije bio terapije, jer tek 1996. godine dolazi visoko aktivna antivirusna terapija”, objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Prema rečima Borisa Kovačića, predsednika Udruženja “Stav+” iz Subotice, koje brine o osobama koje žive s HIV-om i AIDS-om, članovi ovog udruženja se pridržavaju i redovno uzimaju ovu terapiju u čak 98 odsto slučajeva, zahvaljujući čemu imaju članove koji žive i zdravi su preko 20 godina.

"Svaka osoba koja se uspešno leči i redovno uzima terapiju, ne može zaraziti nikoga": Dobrovoljno savetovanje i testiranje na HIV u Subotici 2
dr Nebojša Bohucki, foto: J. Patarčić/Danas

“Neznanje i strah su to što stvara stigmu. Na nama je svima da taj strah i to neznanje umanjimo kod naših građana kako bi smanjili stigmu, a potom i diskriminaciju prema ljudima koji žive s HIV-om i AIDS-om”, kaže Kovačić.

Da je diskriminacija i dalje prisutna, pokazala su i istraživanja Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, prema kojima svega 7,7 odsto građana Srbije ima nediskriminatorne stavove prema osobama koje žive s HIV-om i AIDS-om, a čak jedna četvrtina stanovništva uzrasta od 20 do 49 godina ne bi kupila hranu od njih.

"Svaka osoba koja se uspešno leči i redovno uzima terapiju, ne može zaraziti nikoga": Dobrovoljno savetovanje i testiranje na HIV u Subotici 3
Boris Kovačić, foto: J. Patarčić/Danas

“U Srbiji u ovom trenutku imamo 3.200 osoba koje žive s HIV-om i AIDS-om, a svega jedan do tri odsto tih osoba javno govori o svom HIV pozitivnom statusu, jer se plaše da budu odbačeni od društva, partnera, kolega. Najveća stigma i diskriminacija osoba se javlja tamo gde upravo ne bi trebalo, a to je u zdravstvenim ustanovama, jer im se tamo ne garantuje anonimnost, a imali smo prilike da vidimo i čujemo od nekih udruženja da se diskriminacija javljala i u visokim zdravstvenim ustanovama kao što je Univerzitetski klinički centar u Vojvodini”, predočava Vladimir Antić, izvršni direktor Unije organizacija Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive s HIV-om i AIDS-om.

Kako naglašava, nema potrebe da se bilo ko plaši HIV pozitivnih osoba, jer postoje samo tri načina na koja infekcija može da se prenese.

"Svaka osoba koja se uspešno leči i redovno uzima terapiju, ne može zaraziti nikoga": Dobrovoljno savetovanje i testiranje na HIV u Subotici 4
Vladimir Antić, foto: J. Patarčić/Danas

“Putem krvi i putem semene tečnosti, ukoliko neko ima nezaštićeni seksualni odnos u kojem je jedna od osoba HIV pozitivna i ukoliko ta osoba nije na terapiji. Zatim, prilikom injektiranja droga, korišćenjem zajedničkog pribora, ako je ta osoba taj pribor koristila i ukoliko je HIV pozitivna i nije na terapiji. Treći način je vertikalna transmisija sa majke na dete, što ne bi trebalo više da se dešava u 21. veku. Postoji preporuka da ginekolozi predlažu svim trudnicama da se testiraju na HIV, jer ukoliko je majka slučajno HIV pozitivna, može da rodi potpuno zdravo dete, jer se odmah daje terapija i pazi se prilikom porođaja”, ističe Antić.

Sa njim je saglasan i Bratislav Prokić iz Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje “Potent”, koji objašnjava da osobe koje se leče antiretrovirusnom terapijom već nakon nekoliko meseci dobiju rezultat PCR testa koji pokazuje da je broj virusa u krvi nemerljiv, a da su studije “Parter 1” i “Parter 2” iz 2017. godine potvrdile da kada osobe imaju nemerljivu vireniju nisu zarazne.

"Svaka osoba koja se uspešno leči i redovno uzima terapiju, ne može zaraziti nikoga": Dobrovoljno savetovanje i testiranje na HIV u Subotici 5
Bratislav Prokić, foto: J. Patarčić/Danas

“To znači da svaka osoba koja se uspešno leči i redovno uzima terapiju, ne može zaraziti nikoga seksualnim putem i može imati normalno potomstvo. Ovo je jako važno i zbog stigme prema osobama koje žive sa HIV-om, jer ljudi ne shvataju zapravo da su najsigurnije i najodgovornije osobe one koje znaju svoj HIV status i leče se, a HIV infekciju dalje šire osobe koje ne znaju svoj HIV status i koje iz bilo kog razloga, često je u pitanju strah ili stigma, nisu spremne da se testiraju”, kaže Prokić.

On podseća da su u Srbiji 2018. godine registrovane i preventivne pilule “Prep”, koje se uzimaju pre mogućeg izlaganja virusu kako ne bi došlo do HIV infekcije, te da takođe postoji i “Pep”, koji se uzima neposredno nakon izloženosti, gde osoba u roku od 48 sati može da se javi infektologu i dobije terapiju koju će uzimati mesec dana i koja će drastično smanjiti rizik od inficiranja.

“Kada imamo kondom, ‘Prep’, ‘Pep’ i redovno testiranje i terapiju kao prevenciju, dakle, kada te metode prevencije uspemo da uspešno sprovedemo, kako nevladine organizacije, tako i institucije, možemo videti kraj HIV epidemiji”, podvlači Prokić.

A prva “stanica” u tome je blagovremeno testiranje, ističu sagovornici. Zavod za javno zdravlje u Subotici već 20 godina radi dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje na HIV, dok Udruženje “Stav+” pruža ovu uslugu građanima od avgusta ove godine.

“Ono što je poruka za sve, jeste da ne odlažu testiranje i da svako ko je imao neki nezaštićeni seksualni odnos treba da obavi testiranje kako u zavodima za javno zdravlje tokom cele godine, gde je besplatno i anonimno, tako i u organizacijama civilnog društva. Mislim da je to najvažnije i da nemamo više razloga da se plašimo, budući da HIV epidemija danas uz uspešnu terapiju, bez nekih nuspojava, sa savremenim lekovima, dolazi do toga da je to hronična infekcija sa kojom se živi neskraćemim životnim vekom i osoba može da ima potpuno kvalitetan život”, poručio je Prokić.

Testiranje i Otvorena vrata u Subotici

Povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a, koji se obeležava 1. decembra, Udruženje “Stav+” organizovaće u subotu, 3. decembra, u svojim prostorijama dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje na HIV, u periodu od 9 do 13 časova.

U ponedeljak, 5. decembra, održaće i Otvorena vrata za sve zainteresovane građane, koji mogu da dođu i da se posavetuju, pitaju i razreše sve eventualne nedoumice koje imaju u vezi sa HIV-om i AIDS-om.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari