Poverenik Marinović: Veliki problem ćutanje vlasti po zahtevima za pristup ekološkim informacijama 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović istakao je na radionici „Značaj pristupa ekološkim informacijama za unapređenje i zaštitu životne sredine“ da je jedan od glavnih problema veliki procenat ćutanja organa vlasti po zahtevima za pristup ekološkim informacijama.

Na radionici je rečeno da je bio visok i procenat neizvršenih odluka poverenika kojima se nalaže davanje ekoloških informacija, ali je taj problem otklonjen izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i deblokiranjem mehanizama za prinudno izvršenje Poverenikovih odluka.

Akteri su zaključili da bez pristupa ekološkim informacijama nema učešća javnosti u donošenju odluka i da je to neophodno za dobro definisanje javnih politika i donošenje strategija i odgovarajućih mera za zaštitu životne sredine.

Marinović i šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Jan Bratu istakli su važnost podizanja svesti javnosti o značaju zaštite i očuvanja životne sredine i upoznali se sa značajem ostvarivanja prava javnosti na pristup ekološkim informacijama.

Izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja povereniku su data nova ovlašćenja kada su ekološke informacije uskraćene javnosti i propisane su nove obaveze lokalnih vlasti da ekološke informacije pruže javnosti u što kraćim rokovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari