Povereniku uručen bezbednosni sertifikat 1Foto: N1

Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću danas je uručen bezbednosni sertifikat za pristup i korišćenje tajnih podataka najvišeg stepena – „Državna tajna“, navedeno je u saopštenju Poverenika.

Sertifikat je uručio Direktor Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić, čime je okončana situacija u kojoj je Poverenik bio lišen jedne od formalnih pretpostavki nužnih za obavljanje funkcije, navodi se u saopštenju.

Poverenik je, prethodno, javno izrazio nerazumevanje i nezadovoljstvo što Bezbednosno-informativna agencijea prolongira bezbednosnu proveru bez opravdanih razloga, uz kršenje odredbi Zakona o tajnosti podataka.

Da bi prikrila propuste i nezakonitosti u svom radu na koje je Poverenik ukazivao, zloupotrebljavajući nastalu situaciju, čak su u zvaničnim saopštenjima za javnost iznosili neistine da je povereniku „bezbednosni sertifikat uskraćen iz zakonom predviđenih razloga“.

Izdavanje ovog sertifikata je nužan odgovor na reakcije javnosti i kritike da je nedopušteno bez opravdanih razloga ograničavati mogućnosti za vršenje funkcije jedne nezavisne kontrolne institucije, piše u sopštenju Poverenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari