Povlašavanje Srba ili posrbljavanje Rumuna (Vlaha)

Ostavite komentar


  1. Спремају нам отцепљење Тимочке крајине,Баната и Браничевског округа….

    1. Ne seri. Vlasi nikad nisu trazili niti ce autonomiju i slicne stvari. Vlasima su samo potrebni skola, bogosluzenje i mediji na maternjem jeziku. To je sve. Ono sto ste dali Madjarima, Bugarima, Siptarima isto i Vlasima.

  2. Konacno se govori i o ovoj temi. Vlasi su narod lojalan Srbiji koji je potpuno obespravljen. A zna se dobro da je vecinski narod u Istocnoj Srbiji, to se lako moze videti po broju vlaskih sela kojih ima neuporedivo vise nego srpskih. To kako se ko dans izjasnjava i oseca posledica je asimilacije koja traje vec vekovima, kao sto je u ovom tekstu lepo opisano.

  3. Smatram da se prenaduvava ova tema. Cinjenica je da u istocnoj Srbiji ima mnogo stanovnistva koje govori romanskim jezikom, cinjenica je i ta da su toponimi apslutno slovenski i da ovo stanovnistvo nije staro koliko i Cincarsko na jugu Balkana, bez obzira na to sto to pokusava da se dokaze. Jer evidentno je velika jezicka slicnost sa Rumunima preko Dunava sto govori na skoro doseljavanje. Treba prestati vise sa etnickim podelama i nekim teroijama porekla. Ovde je sve toliko izmesano da se ne zna ko je ko. I sami Srbi su jezicki Sloveni, ali, genetski to ne verujem da ide preko 30%. Verovatno je i logicno da su se Sloveni izmesali sa starosedeocima koji su delom bili romanizovani. Verovatno smo po krvi vise Romani od samih Rumuna.

    1. Ma sve ok, ali zasto ne smeju Vlasi da imaju skole, bogosluzenje i medije na svom jeziku? To nije separatizam vec osnovna ljudska prava. Mogli ste da date Madjarima, Bugarima, siptarima ali Vlasima ne moze… a pazi ovo, Vlasi u svakom ratu bili na strani Srbije! Rumunija u svemu podrzavala Srbiju! I kako ce se Srvi oduziti Vlasima… tako sto ce skole i sva prava dati agresorima a prijateljima da ne kazem braci ce dati …..

  4. ,,Srbo",ne pisi nebuloze. Kakvo odcepljenje?! Trazimo samo isto sto srpska manjina ima u Rumuniji. Dakle,skole na maternjem,rumunskom jeziku,liturgije u crkvama na maternjem i informisanje na maternjem jeziku. Ti i tebi slicni trebate znati da,ako Vlasi-Rumuni kao nacionalna manjina u Srbiji,traze osnovna prava,to ne znaci nikakav separatizam. Tacka!

  5. „…ukazuje na sveopštu asimilaciju Rumuna (Vlaha) na prostoru istočne Srbije putem srpske državne administracije, školstva, srpske vojske, policije, sudstva i putem Srpske pravoslavne crkve, a nakon Drugog svetskog rata i putem medija, najpre radija, a potom i televizije.“

    Ovo apsolutno nije tacno. Predlazem upravo rumunske naucne radove da se citaju povodom ove teme. Nikada srpska drzava nije imala jasan plan „posrbljavanja“ Vlaha na prostoru danasnje istocne Srbije, vec se radilo o volonterskoj asimilaciji, odnosno prostim jezikom receno, asimilaciji koja se desavala zahvaljujuci zeljama samog stanovnistva, a ne nekakvog drzavnog organizovanog rada. To je posledica toga sto je, inace u tekstu netacno navedeno, okolno stanovnistvo bilo srpsko – asimilacija se moze desavati onda kada postoji okolno stavnonistvo drugog etniciteta. To se desilo sa Vlasima na prostoru istocne Srbije koji su se tamo doseljavali tokom 15. veka pa nadalje – doseljavali su se u talasima, ali u vecinski srpsko stanovnistvo, cime su se prirodnim tokom asimilovali, a onda kao deo tamosnjeg asimiliovali druge Vlahe koji su dolazili. A opet, zadrzali su mnoge svoje odlike, ukljucujuci svesnost da su pripadali Vlasima, sto dodatno govori o tome da je teza da je to „drzavni plan“ apsolutno netacna. Posebno kada se uzme u obzir period SFRJ od 1945. do 1991. u kome to i tek kako nije mogao biti slucaj. Dakle, uticaj drzave, ili drzava, je bio neposredan, a ne direktan i namenski. A i slicnih stvari je bilo i u okolnim drzavama. Kao primer pravog i direktnog uticaja drzave, moze se navesti madjarizacija tokom druge polovine XIX veka na prostoru danasnje Austrougarske. Poredjenjem ta dva jasno se vide izuzetne razlike – sa jedne strane, nasa zemlja je i tad imala slabasan drzavni aparat koji nije uspeo da se probije na prostoru danasnje Severne Makedonije sa stanovnistvom vecinski slovenskog porekla, a kamoli vlaskog. Sa druge strane, postoji jasno razvijen drzavni aparat sa jasnim metodama asimilacije – onim koji su netacno pripisani nama. Zalosno je da se ovako zanimljive teme toliko politizuju na ovakve nacine.

      1. Neka je i tako. Ali zasto je problem Vlasima dati skolu i medije na maternjem jeziku? Nista vise ne treba. Dali ste Madjarima, Hrvatima, Siptarima ej bre Siptarima ali ne moze Vlasima. Stvarno ste…

Ostavite komentar


Društvo

Kakvo će vreme biti za 1. maj? 10

Kakvo će vreme biti za 1. maj?

Mnogi se već pripremaju gde i kako da provedu 1. maj, a ono što ih najviše zanima je svakako i kakvo će vreme biti, s obzirom na to da većina ljudi taj praznik provodi u prirodi.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.