Povodom Dana Sektora za vanredne situacije kladovski vatrogasci družili se sa decom 1Foto: Nikola Popović

Vatrogasno-spasilačke jedinice u Srbiji nizom aktivnosti obeležavaju Dan sektora za vanredne situacije. Kladovsko vatrogasno odeljenje je za najmlađe Kladovljane priredilo demonstraciju taktičko-tehničkih vežbi u kojima se oprobala i publika.

Mališani iz kladovske Predškolske ustanove i najmlađi osnovci družili su se sa pripadnicima vatrogasnog odeljenja iz Kladova koje je na platou kod Doma omladine priredilo za najmlađe ali i one starije, demonstraciju taktičko-tehničkih vežbi.

Mogli su da vide vatrogasne uniforme, vozila, uključe vatrogasnu sirenu, oprobaju se sa vatrogasnim crevom sa mlaznicom i saznaju nešto više o poslu vatrogasca i kako da se ponašaju u slučaju zemljotresa, požara i poplave.

Kladovski vatrogasci su za ovu priliku osmislili nekoliko punktova.

Povodom Dana Sektora za vanredne situacije kladovski vatrogasci družili se sa decom 2
Vatrogasci-spasioci iz Kladova/Foto: Nikola Popović

Na jednom su bile vatrogasne uniforme sa fotografijama intervencija  i slikovitim uputstvima za postupanje za vreme zemljotresa, poplave i požara, a na drugom vatrogasna vozila ovog odeljenja koja se koriste na terenu-džipovi sa opremom, kvad, motorni čamac za vodu i „zip lajn“.

Za kladovske mališane, a bilo je oko 300 na ovoj demonstraciji vatrogasaca, pripremljena je i zanimljiva filmska prezentacija i živa reč vatrogasaca koji su govorili o preventive, da je vatra dobar prijatelj, ali loš gospodar, da se vatrom, šibicama i petardama ne treba igrati i da gašenje vatre prepuste vatrogascima.

Posebno zanimljivo bilo je obaranje mete crevom i mlaznicom, zip – lajn i vožnja kvadom.

Pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice iz Kladova druženje sa mališanima nastavljaju i utorak kada će biti gosti Predškolske ustanove “Neven” u kojoj će biti održana vatrogasna olipijada.

Kladovski mališani će se takmičiti u igrama spretnosti: nadvlačenju crevom, obaranje mete mlaznicom i prenošenju vode, a najboljoj ekipi umesto pehara pripašće vatrogasni šlem.

Pomenimo da su taktičko – tehničkoj vežbi prisustvovali i čelnici opštine Kladovo.

– Država Srbija i Ministarstvo ulažu ogromne napore a lokalna samouprava je kupila jedno vatrogasno vozilo. Na taj način smo želeli da pokažemo ovim hrabrim momcima da imamo dobru volju i želimo da kao lokalna samouprava stanemo iza njih – kazao je predsednik opštine Saša Nikolić.

Prema rečima zamenika predsednika opštine Bojana Božanovića mora da se svest kod ljudi jer požari se dešavaju.

-Svi moramo da pomognemo vatrogasnom društvu u saniranju i posledicama požara. Oni su svakodnevno na terenu i vidimo koliki je njihov trud da se sačuva imovina opštine Kladovo- rekao je Božanović.

Vatrogasci iz Kladova su kao i njihove kolege širom Srbije, obeležavanje Dana Sektora za vanredne situacije započeli proslavom krsne slave Presvete Bogorodice nesagorive kupine, zaštitinice vatrogasaca rezanjem slavskog kolača 17. septembra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari