Poziv upućen premijerki i ministru

Sednica Saveta Univerziteta u Kragujevcu na kojoj će biti razmatrano rešenje o smeni rektora zakazana za 18. jun

Ostavite komentar


  1. U zakonu postoji uporište da Ministar smeni rektora. Ministar misli da je po zakonu, rektor tvrdi da nije. U svakom slučaju procedura nalaže da o tome odluku da sud. Do tog momenta Arsenijević nije više rektor. Ja nisam primetio da je srpska akademska zajednica stala u odbranu rektora Arsenijvića i njegovih postupaka. Rektori ostalih državnih Univerziteta, intelektualci, članovi SANU, i mnogi drugi koji bi mogli da se osete prozvani nisu ukazali da je reč o kršenju autonomije Univerziteta. Pre par dana prof. Čupić je u Pressing govorio o tome kako rektor Arsenijvić uništava Univerzitet u Kragujevcu. Objektivna je činjenica da čovek sa dva konačna rešenja Agencije za borbu protiv korupcije u kojima se traži jegovo razrešenje, i koji je svoji nepotizmom, seksizmom, mizoginijom i brojnim drugim zloupotrebama šokirao javnost, jednostavno više ne može da bude rektor. Arsenijević je zarobio sve institucije Univerziteta u koje je postavio svoje dužnike i poslušnike. Tako smo imali situaciju da o zahtevima Agencije za borbu protiv korupcije odlučuje Etička komisija Medicinskog fakulteta, a ne Univerziteta. A da pomenuta „Etička“ komisija jednostavno odbaci da razmatra upućen materijal. Država ima ozbiljan zadatak ili će dozvoliti da interesna grupacija na čelu sa Arsenijevićem posle zarobljavanja svih tela i definitivno privatizuje Univerzitet i dokaže da je moguće da klanovi preuzmu jednu od najznačajnijih institucija ili će se ipak reći da nije u redu da rektorov sin upisuje doktorske, pre završetka osnovnih studija, da rektor ne može zaposliti 10 članova familije, da ne može praviti ugovore sa zetom, da se ne mogu proganjati svi koji pokažu i trunku nezavisnosti. Nije ovo počelo od juče, ovo je počelo nerešavanjem afere index, i ugrađivanjme indexovaca u temelje podrške Arsenijevićima. Ko ne leči aferu indeks, dobija metastazu u vidu Arsenijevića.

  2. Vreme je da struka zauzme stav povodom nezakonitih odluka ministra. Dosta je represije i pretnji silom. Univerzitet je pokazao jedinstvo na čemu mu mogu pozavideti svi oni koji su se pod pretnjom sile lomili tokom ovih čudnih vremena. Sama reakcija rektora i ostalih umnih ljudi u savetu nedvosmisleno ukazuje da nema mesta strahu da su optužbe lažne i da se sa njima trange frange filozofijom ne može manipulisati. Dostojanstvo se brani delima a ne pisanjem po novinama i na tome im čestitam. Odbranom rektora kao funkcije i konačno ličnosti univerzitet će imati budućnost. Ne zaboravimo treba se završiti centar izuzetnosti i banka matičnih ćelija a to je fantastična prilika da beogradski koruptivni sistemi sa svojim marionetama u Kragujevcu dođu do nekih brzih zarada. Zato im i smeta rektor. Ne smemo dozvoliti ljudima koji su probijani i ljudima koji su bezočno krali a deo toga davali ministarki za natalitet i sada obećavaju deo zarade ministru da se dočepaju kase univerziteta. Sve je jasno. I što duže traje sve je otpor akademske zajednice veći.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.