Poznati novosadski endokrinolog Teodor Kovač preminuo u 101. godini: Preživeo Holokaust i postao jedan od najcenjenijih naših lekara

Ostavite komentar


  1. Teodor Kovač je pripadao 1931. formiranoj omladinskoj jevrejskoj organizaciji Hašomer Hacair (Mladi stražar), marksističkoj opštecionistickoj organizaciji posvećenj izgradnji “hebrejske radničke Palestine”. “Cilj ove organizacije”, prema Teodoru Kovaču, “bio je fizičko i psihičko pripremanje jevrejske omladine za odlazak u Palestinu, uključivanje u njenu obnovu, kao i izgradnju socijalističkog društva unutar poljoprivrednih organizacija i skupova”. Bili su bliski KPJ i svi oni koji su izbegli logore završili su u partizanima!…

  2. Imao sam čast da upoznam dr Kovača, a i da se koristim mnogim njegovim dragocenim radovima vezanim za sudbinu Jevreja, posebno u Banatu. Pamtiću ga kao skromnog i plemenitog čoveka, koji se ponosio svojim poreklom, ali nikad nije od toga izvlačio ličnu korist.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 14. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.