Poznato stanje povređenih u pucnjavi kod Mladenovca: Ministarka Danica Grujičić ispred Urgentnog centra (VIDEO) 1Foto: Radmila Marković/Danas

Moje kolege i medicinski radnici su pravi heroji, dobro je što medicina nije zakazala. U jednom trenutku radilo je šest operacionih sala, što se nije desilo još od devedestih godina, rekla je ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić na konferenciji za novinare ispred Urgentnog centra u Beogradu.

– Svi su odreagovali dobro. Preminuli u Mladenovcu nisu mogli da budu spaseni. Preminuli su na licu mesta. Sinoć je preminulo osmoro, a 13-oro je imalo povrede prostrelnim oružjem, svi su u životnoj opasnosti. Nikada ne možete biti sigurni kada su nanete povrede vatrenim oružjem – istakla je ministarka i navela u kakvom stanju su pacijenti koji su povređeni:

– Kada je reč o pucnjavi od sinoć kod Mladenovca, pacijent M.M. imao je površnu ranu grudnog koša i to grudne kosti i trbušne maramice. Nije imao povrede unutrašnjih organa trbuha i jutros je operisan i u stabilnom je stanju.  Devojka N.N. imala je povredu glave i bešike, nažalost, i pre operacije nije videla na levo oko jer se tu zaglavio metak i nju će verovatno čekati još jedna intervencija. Devojka M.A. je najteže povređena.Imala je dve prostrelne rane i velika oštećenja. Povrede jetre, bubreg je odstanjen, deo dvanaestopalačkog i debelog creva – navela je dr Grujičić

Prema njenim rečima, herojsku operaciju su uradile njene kolege hirurzi.

– Mladiću je povređena arterija, operacija je počela dok je bio u stanju hemoragičnog šoka, ali su kolege zaustavile krvarenje. Njemu sleduju još dve intervencije. V. N. povrede natkolenice i prepone, biće urađene ortopedske intervencije. S.J. je operisan. Sve te operacije završene su u jutarnim satima – izjavila je ona.

Kako je dodala, jedan od pacijenata iz smederevske bolnice u međuvremenu je prevezen u Urgentni centar i traje dijagnostika.

– Zahvalna sam ekipama Hitne pomoći iz Mladenovca, Smedereva i Beograda jer niko nije zakazao – rekla je ona i dodala da su sve povrede nanete povređenima vatrenim oružjem.

Govoreći o deci koja su ranije operisana zbog povreda koje su zadobila u OŠ „Vladislav Ribnikar“, kaže da su dva dečaka puštena na kućno lečenje iz Tiršove.

Poznato stanje povređenih u pucnjavi kod Mladenovca: Ministarka Danica Grujičić ispred Urgentnog centra (VIDEO) 2
Foto: Radmila Marković/Danas

– Dva dečaka su danas puštena kući iz Tiršove, nažalost, devojčica je i dalje kritična. Ona je imala povredu glave. Dečak i devojčica, zajedno sa nastavnicom, su spušteni u „manje intenzivnu negu“, ali nažalost drugi dečak je u jako teškom stanju. Ima oštećenje kičmene moždine i ne pokazuje znakove da može da pomera ruke i noge, te na tome moramo raditi – naglasila je dr Grujičić.

Poznato stanje povređenih u pucnjavi kod Mladenovca: Ministarka Danica Grujičić ispred Urgentnog centra (VIDEO) 3
Foto: Radmila Marković/Danas

Pre obraćanja ministarke zdravlja ispred Urgentnog centra, okupili su se lekari Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra, Siniša Dučić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, Vladimir Arsenijević, dežurni hirurg u Urgentnom centru, koji je radio noćas, ali i drugi lekari.

U pucnjavi koja se dogodila kod Mladenovca, u mestu Dubona i Šepšin, nešto pre ponoći, ubijeno je osam osoba, a ranjeno 14 osoba.

Osumnjičeni za pucnjavu kod Mladenovca uhapšen je u okolini Kragujevca, potvrdio je MUP.

Sve vesti u vezi sa tragedijom kod Mladenovca pratite u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari