Prajd nema uticaj na kvalitet života LGBT osoba 1

Sada smo već stigli do nivoa da Prajda mora biti, ali glavno pitanje kakvog! Trenutno, održao se Prajd ili ne, apsolutno je nebitno, jer to nema nikakvog uticaja na kvalitet života LGBT osoba.

Beogradski Prajd nije inkluzivan, ne osluškuje potrebe i kritike LGBT zajednice, niti se na bilo koji način trudi da poveća broj LGBT ljudi na tom događaju. Dobili smo jedno privatno preduzeće koje organizuje žurku na ulicama Beograda i koncert Nataše Bekvalac na Trgu republike – ističe za Danas Predrag Azdejković, glavni i odgovorni urednik gej magazina „Optimist“.

Kako ocenjujete odnos ove vlasti prema LGBT zajednici i problemima s kojima se suočavaju LGBT osobe u Srbiji?

– Često ponavljam da je ova vlast učinila mnogo više za LGBT zajednicu nego prethodna DS-ovska, a i to nije mnogo. Vlada Republike Srbije je donela Akcioni plan za primenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije i još ništa po pitanju LGBT prava iz tog plana nije uradila. Nadam se da će se prisetiti tog dokumenta i početi na aktivnijem sprovođenju tog plana.

Šta je najhitnije što treba uraditi na poboljšanju položaja LGBT osoba u Srbiji?

– Super su zakoni, ali ogromna većina LGBT osoba te zakone ne koristi, ili ne bi koristili, jer se ne osećaju bezbedno da žive otvoreno u skladu sa svojim identitetom. Većina LGBT osoba u Srbiji krije svoju seksualnu orijentaciju i kao takvi sigurno neće koristiti zakon kojim dozvoljava registraciju istopolne zajednice. Treba raditi na smanjenju homofobije u društvu, naročito u školama, gde je maltretiranje najveće.

Kako regulisati istopolne zajednice?

– Lično bih voleo da se promeni Ustav i da se izbaci da je brak samo zajednica muškarca i žene. U već spomenutom Akcionom planu piše da će Vlada Srbije do kraja 2017. godine regulisati istopolne zajednice, najverovatnije kao vanbračne unije.

Šta mislite o LGBT pokretu u Srbiji?

– LGBT pokret u Srbiji postoji već nekoliko decenija i ne može da se pohvali velikim rezultatima, a ni velikim idejama. Mislim da su potrebni novi mladi ljudi, jer jedne te iste aktiviste vidimo već godinama u nazad i postaje malo dosadno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.