Praktična uputstva za ulazak i izlazak iz kuće tokom pandemije

Preporuke Instituta za javno zdravlje Kragujevac

Ostavite komentar


  1. Gde je IZJZ Kragujevac objavio ove preporuke, na njihovom sajtu ih nema? Preporuke sadrze i netacne podatke (temperatura na koju je virus neotporan, Kinezi su objavili da je to 56 stepeni i preporucili pranje na min 60).

    1. Čudno da se nisu oglasili o mladiću od 25 godina koji je umro iznenada u kratkom roku od komplikacije sa plućima u Kragujevcu na početku marta. Od čega je umro? Zar još nije urađena autopsije? Ako jeste objavite javno rezultate.

  2. Pre primene, obavezno proveriti svaku tacku sa navedenog spiska na sajtu rasKRIKavanje!

  3. Kuvati čaj od žalfije.
    Žalfija je poznata 4000 godina, kao najbolji antibiotik. Staviti oko 200 listića žalfije u litar rakije ili votke ili loze, čuvati na toplom mestu od 7 do 21 dan, procediti (ko želi, može dodati med) i, samo ispirati usta i grlo ili popiti po čašicu. Nazdravlje.

  4. Ovo treba hitno odštampati i podeliti građanima, jer je mnogo vrednije od beskrajnih konferencija, na kojima se političari prenemažu i brinu za naše zdravlje.

  5. Ovo treba hitno odštampati i podeliti građanima, jer je mnogo vrednije od beskrajnih konferencija, na kojima se političari prenemažu i brinu za naše z zdravlje.

  6. Sve to lepo…nego cime dezinfikovati ,ostaju samo.neke bapske medicine,20 ti Dan .maski nema,mamina marama na glavu,kazu rukavice,a gdi,a moze dedine rukavice za bilijar,a i tatine za skijanje,e i sada uz pesmu Niko Nam nista nemoze,napred u samouslugu.

  7. Šta je ovo opet!? Zašto na sajtu Instituta nema ovih saveta? Da li ste sigurni da je ove savete dao Institut, bilo koji, bilo čega?

  8. Profesor sa Hemijskog fakulteta u BG ne predlaže pranje ruku toplom vodom (već hladnom). Topla voda otvara pore u kojima se virus može „sakriti“, a sapun ga svakako ubija/razgradjuje. Takođe tvrdi da asepsol takođe pomaže u dezinsekciji, mada su sapun i alkohol bolji. Potražite „Zoran Vujcic Hemija oko nas“ na guglu, procitajte pa procenite sami.

    Šteta je što ne postoji neki nacin da se preporuke usklade između raznih struka, pre nego što dospeju u javnost.

  9. Kao da čitam sastav deteta iz prvog osnovne. U uvodu je još fokusiran na priču, pa nema strpljenja da sedne do zaključka i sam proba da razume šta je napisao.

    „Napolje samo policija, vojska i medicinski radnici“ – a ko radi u prodavnicama koje se pominju u sledećem pasusu, vojska?

    „Jedite bez hleba ako ga nemate“, kakav je to savet??

    Bar na ovom portalu se nadam da ću da naletim na neki tekst bez gramatičkih grešaka, izgleda da je i to postalo nemoguće…

    1. Potpuno se slažem! Ne mogu da poverujem da je ovo zvanično uputstvo institucije kao što je Institut. Pored stila sporno je i ostalo i poprilično liči na one savete „lekara iz Vuhana“ i „kume pulmologa“ o čemu su već mnogi pisali i opovrgavali.

  10. Ova uputstva nikako nisu naučna, tim pre što nauka još uvek jako malo zna o ovom virusu. Neka uputstva imaju smisla i opravdanja, ali mnoga su čista izmišljotina. Dakle, nije ih izdao Institu za Javno zdravlje bilo kog grada. Npr. „virus je veliki i težak, kratko lebdi u vazduhu i pada na tlo gde opstaje nekoliko dana“ je čista glupost, nema velikih virusa, samo kapljica u kojima se nalazi. I ove obično mogu da se zadrže u vazduhu oko 3 sata. Tako struka mislio. O ispiranju grla Betadinom da ne govorimo. Da vodice za grlo imaju antiuviralno dejstvo, odavno bismo zaboravili na gripu. I ovo je jedno u nizu poluinformisanja, da se narod nečim zabavi.

  11. Ali: ženski uložak preko usta… Neprocenjivo! Kad se sve sabere i oduzme, možemo da se besimo odmah po ulasku u stan, jer nema načina da sve ovde napisano ispoštujemo… koja komedija, ovo su saveti za operacione sale… bacanje jakne na pod i ostale garderobe u nju?!?

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.