U najnovijem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka Evropskoj uniji navodi se da je „situacija romske dece i dece sa smetnjama u razvoju, koja su najdiskriminisanija, dodatno pogoršana majskim poplavama. Potrebno je brzim pozitivnim koracima poboljšati romsku situaciju, posebno u oblastima obrazovanja, stanovanja i zapošljavanja“.


Kako piše u Izveštaju, zakonodavni i institucionalni okvir za poštovanje ljudskih prava je dobar, ali se ističe da su potrebni kontinuirani napori srpskih vlasti da se obezbedi njihovo sprovođenje. Održavanje Parade ponosa bio je značajan korak u poštovanju ljudskih prava generalno.

Dragoljub Acković, zamenik direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije, kaže za Danas da je Izveštaj EK u delu o Romima „tačan“ i da nije srećan zbog toga. Kako ukazuje, romske organizacije retko dobijaju projekte, EU nije učinila mnogo u oblasti zapošljavanja Roma, ali jeste kada su humanitarne aktivnosti u pitanju.

– Unija bi mogla tzv. malim projektima da pomogne Rome u Srbiji. Na primer, ako neki Rom koji ima zanat želi da radi, a nije u mogućnosti da pokrene svoj biznis, EU bi mogla da mu da jednokratnu pomoć, objašnjava Acković.

Naš sagovornik predlaže i da se Romima obezbede bicikli kako bi prevozili sekundarne sirovine i na taj način otplaćivali kredit. Po njegovim rečima, EU površno gleda na položaj Roma u Srbiji, a mogla bi puno toga da učini kako bi se stanje ove manjine popravilo.

– Zašto se ne bi zaposlili Romi asistenti u školama? Zašto ne povećati broj opštinskih koordinatora? Trenutno ih ima 75, a zašto taj broj ne bi iznosio 300? Takođe, treba povećati i broj zdravstvenih medijatora. U svakoj opštini može da se napravi tim i tako zaposle Romi, ističe Acković.

On kaže da u Srbiji trenutno ima između 500.000 i 600.000 Roma, a da ih je u Beogradu oko 105.000. Prema podacima OEBS-a, romskih naselja ima 597, ali Acković navodi da je taj podatak pogrešan, te da ih ima 1.050 – 1.100. U Strategiji prevencije i zaštite od diskriminacije piše da je zapošljavanje Roma veoma izražen problem, ali da je Nacionalnim akcionim planom za 2013. predviđen set mera usmerenih ka podsticanju zapošljavanja romske nacionalne manjine. Broj nezaposlenih Roma prijavljen na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, prema Strategiji, iznosi za 2011. godinu 19.398 osoba, od kojih su 9.180 žene. U 2010. bilo je 15.867 nezaposlenih Roma, a 2009. godine njih 13.416.

Manjina podložna diskriminaciji

U 2009. godini usvojeni su Strategija za unapređivanje položaja Roma i prateći Akcioni plan za njeno sprovođenje za period 2009-2011. Međutim, i pored usvajanja strategije, analiza položaja pripadnika romske zajednice u pojedinim oblastima, a naročito u oblasti pristupa ličnim dokumentima, zapošljavanju, zdravstvenoj zaštiti i stanovanju, ukazuju na činjenice da su, i pored napretka, Romi još uvek osetljiva grupa podložna diskriminaciji, piše u Strategiji prevencije i zaštite od diskriminacije. Oblasti u kojima najčešće dolazi do diskriminacije pripadnika ove nacionalne manjine, jesu lična dokumenta i državljanstvo, zdravstvena zaštita, obrazovanje, stanovanje i zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari