„Svetski rat Z“, film sa Bredom Pitom u glavnoj ulozi, nastao po kultnom postapokaliptičnom romanu koji je napisao Maks Bruks, uskoro stiže u domaće bioskope. Pit glumi Džerija Lejna, koji radi za UN, i koji, nakon izbijanja pandemije koja preti da uništi ljudsku rasu, putuje po svetu kako bi zaustavio neočekivanu pošast. Ovaj akcioni horor o najezdi zombija, glumac je, kako kaže, snimio isključivo radi svoja tri sina, koji su strastveni obožavaoci pomenute teme.

Glumac i producent Bred Pit, poznat koliko po svojim ostvarenjima, toliko i po atraktivnom fizičkom izgledu, rođen je 18. decembra 1963. u SAD, u baptističkoj porodici irskog porekla. Odrastao je u Springfildu u državi Misuri, gde njegova porodica i danas živi. Studirao je novinarstvo, ali je napustio studije kako bi okušao sreću u Holivudu. Prve uloge ostvario je u TV serijama i filmovima, među kojima je najpoznatiji Rendi iz legendarne sapunice „Dalas“.

Prvu glavnu filmsku ulogu dobio je u „Tamnoj strani Sunca“, gde je igrao mladog Amerikanca koji dolazi sa porodicom na Jadran u potrazi za lekom za svoju bolest. Film koji je režirao Božidar Bota Nikolić sniman je u Jugoslaviji u leto 1988, a pored Pita, koji je bio plaćen 1.523 dolara nedeljno za sedam nedelja, igrale su i brojne domaće zvezde – Milena Dravić, Gorica Popović, Sonja Savić. Ipak, rat je prekinuo snimanje, veliki deo materijala je izgubljen, tako da je prvi Pitov film objavljen tek 1997. godine.

U međuvremenu, glumac je veliku pažnju javnosti privukao malom ulogom u filmu „Telma i Luiz“ iz 1991, kao sitni kriminalac koji zavodi Đinu Dejvis. Njihova ljubavna scena lansirala je Pita na liste najpoželjnijih muškaraca, na kojima je ostao do danas. Usledile su uloge u filmovima „Kalifornija“, „Intervju s vampirom“, „Legenda o jeseni“, „Sedam“, „Dvanaest majmuna“ (za koji je osvojio nagradu Zlatni globus i bio nominovan za Oskara), „Igraj svoju igru“, „Borilački klub“, „Vavilon“, „Prokletnici“…

Bred Pit je privlačio pažnju medija i ljubavnim vezama sa koleginicama, poput Džulijet Luis i Gvinet Paltrou. Bio je u braku sa Dženifer Aniston od 2000. godine, sa kojom je osnovao producentsku kuću „Plan B“, koja je pored filma „Svetski rat Z“ producirala i „Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa“. Par se rastao nakon što je Bred Pit upoznao Andželinu Džoli na snimanju filma „Gospodin i gospođa Smit“. Otkad je započeo vezu s Džolijevom, postao je jedan od poznatijih društvenih aktivista u svetu. Imaju troje usvojene (Madoksa, Paksa i Zaharu) i troje biološke dece (Šajlo i blizance Vivijen i Noks).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari