Omladina Hrvatske čiste stranke prava obeležila je juče 70 godišnjicu stvaranja kvinslinške i zločinačke Nezavisne države Hrvatske u centru Zagreba, izvestio je portal index.hr. Na centralnom zagrebačkom trgu pravaši su izveli svojevrsni performans, a umesto spominjanja ustaštva ili NDH koristili su izraz „aprilska revolucija iz 1941“.


„Omladina HČSP-a je na Trgu bana Josipa Jelačića izvela performans kojim je htela podsetiti hrvatski narod na slavne dane Travanjske revolucije koja se odigravala u Hrvatskoj pre tačno 70 godina. Travanjska revolucija je bila posledica kolektivne težnje hrvatskog naroda ka osnivanju vlastite i samostalne hrvatske države, što se i ostvarilo“, navodi se u saopštenju te stranke u kojoj se dodaje da su bez obzira na to što je NDH 1945. godine propala, „Travanjska revolucija“ i NDH bili temelj stvaranju sadašnje Hrvatske.

Narod je za Republiku Hrvatsku bio pripremljen državom iz Drugog svetskog rata, stoga je vrlo upitno da li bi Hrvati stvorili državu 1991. da se prethodno nije odigrala „Travanjska revolucija „, napominju iz HČSP-a. Index.hr naglašava da deo rimokatoličkog klera i dalje u središtu Zagreba, „u bazilici Srca Isusovog svake godine održava misu zadušnicu za ustaškog zločinca Antu Pavelića“ kojeg nazivaju „uglednikom koji je podneo žrtvu za sve nas“.

– Za razliku od ranijih godina kada su pojedine političke stranke, sveštenici katoličke crkve i pripadnici različitih nevladinih grupacija obeležavali i slavili 10. april, ove godine je to prošlo bez te vrste obeležavanja – izjavio je za Danas Milorad Pupovac, potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke i zastupnik u Hrvatskom saboru. Na našu konstataciju da je HČSP obeležila dan stvaranja NDH, Pupovac je naglasio da „neparlamentarne grupacije to rade, ali parlamentarne ne“, te da „nema sumnje da bi i neparlamentarne stranke zbog takvih obeležavanja trebalo brisati iz registra političkih stranaka“.

Pupovac je dodao da bi isto tako trebalo promeniti nazive ulica i trgova koje nose imena, na primer, Mila Budaka ili samog dana osnivanja NDH, a opštinske i gradske vlasti koje to dozvoljavaju treba sankcionisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari