Pravosnažna presuda Saljihu Mustafi za zločine nad Albancima biće izrečena u Hagu 14. decembra 1EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN / POOL

Sud za zločine boraca Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u Hagu izreći će 14. decembra pravosnažnu presudu bivšem starešini OVK Saljihu Mustafi (51), koga je prvostepeno osudio na 26 godina zatvora, zbog ratnog zločina nad Albancima 1999. godine.

Mustafa se na prvostepenu presudu žalio, tražeći da bude oslobođen, ili da mu kazna bude smanjena.

Tokom rasprave o žalbi, krajem oktobra, tužioci su zatražili da žalbeno veće suda potvrdi prvostepenu presudu koja je, po njima, „pravična i proporcionalna“ zlodelima zbog kojih je Mustafa proglašen krivim.

Prvostepenom presudom, Mustafa je, u decembru prošle godine, proglašen krivim za proizvoljno lišavanje slobode, mučenje i ubistvo Albanaca, koje je OVK smatrala kolaborantima, u planinskom selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u aprilu 1999. godine.

Po toj presudi, Mustafa i njemu potčinjeni vojnici OVK su, posle zlostavljanja, petoricu pritvorenih Albanaca, sredinom aprila 1999, pustili na slobodu, a jedan pritvorenik, koga su ostavili u Zlašu zbog ofanzive srpskih snaga, preminuo je od posledica prebijanja i mučenja.

Mustafa je, na kraju rasprave o žalbi, tvrdio da nije kriv.

„Moralno i praktično, ja nisam kriv. Nisam počinio nijedan zločin za koji sam optužen“, kazao je Mustafa.

Prvostepeno veće naložilo je Mustafi i da plati obeštećenje od 207.000 evra žrtvama i njihovim porodicama.

Pravosnažnu presudu Mustafi izreći će veće kojim predsedava Mišel Pikar (Michelle Picard) iz Francuske.

U veću su još sudije Kaj Ambos (Kai) iz Nemačke i Nina Jorgensen iz Norveške.

Presuda Mustafi prva je koju je sud, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, izrekao pripadniku OVK optuženom za ratne zločine na Kosovu.

Sud je, pod međunarodnim pritiskom, 2015. osnovala Skupština Kosova, a u sedištu u Hagu postao je operativan 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari