Bivši vojnik OVK: Verujem da je Tači bio blizu kada sam dobio naređenje da ubijem Rugovinog pristalicu 1foto EPA-EFE/Koen van Weel / POOL

Bivši vojnik OVK Šefćet Kabaši (Shefqet Kabashi) izrazio je uverenje, svedočeći na haškom procesu Hašimu Tačiju (Hashim Thaci), da je Tači, s jeseni 1998, bio u blizini kada je on dobio naređenje da ubije jednog pristalicu Ibrahima Rugove.

Ubijanje, nezakonito pritvaranje i mučenje svih koje je OVK smatrala protivnicima – Albanaca „kolaboranata“ i pristalica Ibrahima Rugove, Srba i Roma – u srži su optužnice koja za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, tereti Tačija i članove Glavnog štaba OVK Redžepa Seljimija (Rexhep Selimi), Kadrija Veseljija (Veseli) i Jakupa Krasnićija (Krasniqi).

U jučerašnjem iskazu, Kabaši je rekao da mu je, u septembru 1998. starešina OVK Aljuš Aguši (Alush Agushi) naredio da ubije Fadilja Gašija (Fadil Gashi), zvaničnika Rugovinog Demokratskog saveza Kosova.

Svedok je kazao da mu je Aguši tu naredbu dao iz jednog od više automobila, koje je susreo na putu ka bazi OVK u Jablanici kod Prizrena, dok se on u vozilu kretao u suprotnom pravcu.

Kabaši je večeras potvrdio da veruje da su u drugom automobilu, koji je pratio Agušijev, bili Tači i trećeoptuženi Seljimi, koji su iz Drenice, gde je bio Glavni štab OVK, retko dolazili u Metohiju.

Svedok je rekao da je od rođaka i od drugih ljudi čuo da su prethodno, pri dolasku iz Drenice u Jablanicu, Tači i Seljimi, svratili u selo Fadilja Gašija.

„Oni (Tači i Seljimi) su došli i rekli: ‘Mi smo iz Glavnog štaba i mi naredjujemo’, a Gaši im je odgovorio da on ne prima naređenja ni od koga, osim od predsednika Rugove“, preneo je Kabaši šta je čuo.

Naznačio je da mu je nešto kasnije, pri susretu na putu, Aguši iz kola naredio da ubije Gašija.

„Pored Agušijevog, bilo je više automobila i ja verujem da su oni (Tači i Seljimi) bili tu. To je ono što sam ja čuo: da je on hteo da ubije Gašija zato što nije poštovao Tačijeva naredjenja“, kazao je svedok.

Kabaši je juče izjavio da nije izvršio Agušijevo naređenje da ubije Gašija, a ni još dva kasnija naloga od istog komandanta da ubije Dina Berišu (Berisha) i Roka Berišu (Rrok Berisha).

Dok su ga unakrsno ispitivali branioci, Kabaši je, svedočeći preko video veze, izjavio da Tačija, međutim, nikada nije video u bazi OVK u Jablanici, ali da Seljimija jeste.

Tačijev zastupnik Greg Kiho (Kehoe) tvrdio je da je sam Fadilj Gaši, kasnije, razgovore sa Tačijem opisao kao „srdačne“, a Kabaši je odgovorio da za to nije čuo.

Po okončanju Kabašijevog svedočenja, branioci optuženih nastavili su da unakrsno ispituju prethodnog svedoka optužbe, bivšeg oficira OVK Sadika Halitjahu.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Pre početka suđenja, tužioci su imenovali 75 ubijenih, od kojih je 51 osoba srpske nacionalnosti, 23 žrtve su Albanci, a jedna je Rom.

Krivična dela iz optužnice kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja (Syla), Ljah Brahimaj (Lahi), Fatmir Ljimaj (Limaj), Sujelman Seljimi (Sylejman), Rustem Mustafa (Rrustem), Šukri Buja (Shukri), Ljatif Gaši (Latif Gashi) i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen), a sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari