Pre 22 godine počelo NATO bombardovanje SR Jugoslavije 1Foto: EPA/ VLADIMIR VETKIN

Na današnji dan pre 22 godine počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) u kojem je, za 11 nedelja, prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

U bombardovanju koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

Akcija NATO-a, koju su Vlada SRJ, ali i pravni stručnjaci nazvali ilegalnom agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, vođenih u Rambujeu i Parizu februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje SR Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a usledilo je povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Po podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo 230.000 Srba i Roma, a vratilo se 800.000 izbeglih Albanaca.

Godišnjica početka napada biće danas obeležena nizom manifestacija posvećenih poginulima i polaganjem venaca i cveća na spomenike.

Centralna manifestacija, „Dan sećanja na stradale u NATO agresiji“, biće u Kombank dvorani u Beogradu, prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vojni sindikat Srbije i Institut za srpsku kulturu održaće međunarodni naučni skup „NATO agresija na SRJ“ na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Na spomenik deci stradaloj tokom NATO agresije u beogradskom parku Tašmajdan vence će poliožiti ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položiće u tom parku venac na spomenik „Zašto“, poginulim radnicima Radio-televizije Srbije (RTS).

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

12 reagovanja na “Pre 22 godine počelo NATO bombardovanje SR Jugoslavije”

 1. Nije bombardovanje, nego AGRESIJA.
  I to ne zbog navodno ugroženih ljudskih prava, već zbog teritorije dela Srbije koju su Albanci pokušavali da otcepe, a njihovi NATO saveznici im izborili i stvorili tzv. Republiku Kosovo.

  • Ма каква агресија,чист геноцид,убијање деце,жена….

  • NATO uziva slobodu kretenja i totalni imunitet na teritoriji Srbije.
   Pametnom dosta!

  • Pa dal si stvarno mislio da ovaj list sme da napiše AGRESIJA? Dobro pa nisu napisali NATO DISCIPLINOVANJE

 2. Sva je sreća, pa OTAN – ovci nisu bombardovali Srbiju zbog prirodnih resursa…!
  Gde bi to oni, jedni tako fini i brižno za ljudska prava širom Sveta koje ima za njih zanimljive resurse…!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.