Predavanje u SANU na temu „Da li su Srbi narod najstariji?” 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

U okviru ciklusa predavanja pod nazivom „O mitološkoj prošlosti Srba: istina i zablude”, sutra u 12 sati, u Svečanoj sali SANU, prof. dr Radivoj Radić održaće predavanje pod nazivom „Da li su Srbi narod najstariji?”, saopštila je SANU.

Kako se navodi, naslov ovog predavanja je u tesnoj vezi sa sintagmom Srbi…narod najstariji „koja poput eha već najmanje tri decenije odjekuje kako širom srpskih zemalja, tako i među Srbima u rasejanju“.

„Reč je o naslovu knjige Olge Luković Pjanović koja je kod srpskih pseudoistoričara, pa i nekih delova našeg društva, dosegla kultne razmere. Živimo u veku u kome je poverenje u naučni metod ako ne iščezlo, a ono barem doživelo duboku krizu. Tu je i želja za sveopštim negiranjem koja je narasla do neslućenih razmera. Savremeni čovek je sklon da veruje u nešto što je zanimljivije, zagonetnije ili tajanstvenije od naučne istine“, navodi SANU.

U saopštenju se dodaje da je današnja publika spremna da istinitosti istorije pretpostavi intrigantnost priče, što znači da će lakše poverovati u zanimljivu i obavezno tajanstvenu i zavereničku pripovest nego u običnu istorijsku istinu.

„Kada je u pitanju „obrazlaganje“ teze Srbi…narod najstariji, moglo bi se reći da u najmanju ruku postoje tri kamena-temeljca na kojima se zasniva ili se podupire teza o drevnosti srpskog naroda. Dok prvi počiva na olakom poigravanju sa lingvistikom, drugi uvažava netačnu tezu da su Srbi starosedeoci na Balkanskom poluostrvu i da nikakve seobe nije bilo, a treći za uporište ima famozni tzv. srpski kalendar koji starinom navodno seže u vreme oko 5.500 godina pre Hrista. U ovom prilogu će biti ukazano na proizvoljna tumačenja, nepoštovanje elementarne naučne metodologije, zablude, i, u krajnjoj liniji, neznanje onih koji istrajavaju na pomenutim teorijama o neizmernoj starini srpskog roda“, navodi se u saopštenju.

Direktan prenos konferencije može se pratiti na sajtu SANU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari