Predložena gradnja još dva kružna toka u Užicu 1Foto: Nenad Kovačević/ Danas

Pored postojeća tri kružna toka, Užice bi moglo da dobije još dve kružne raskrsnice i to na Dovarju i Rakijskoj pijaci.

Time bi se, kako je rečeno na predstavljanju Studije opravdanosti izgradnje kružnih tokova u Užicu, koju je izradila novosadska firma Adomne, smanjile gužve na gradskim ulicama i poboljšala bezbednost učesnika u saobraćaju.

Takva rešenja su predložena na raskrsnicama ulica Dimitrija Tucovića, Miloša Obrenovića, Banjičke i Karađorđeve na Dovarju, i na Rakijskoj pijaci. Oba predložena rešenja imaju po jednu traku u kruženju i jednu traku na svakom prilazu.

Prostorne mogućnosti grada, objašnjeno je, nisu dozvolile da se na svim lokacijama predloži klasičan kružni tok, pa su predložene elipsaste raskrsnice, zbog velikih nagiba ili objekata u neposrednoj blizini postojećih raskrsnica.

Na raskrsnici ulica Omladinske i Obilićeve, zbog saobraćajnog opterećenja i tokova pešaka, kružni tok nije predložen kao dobro i održivo rešenje, jer bi se njegovom izgradnjom, ocenjeno je, stvorili problemi na okolnim raskrsnicama.

Osim predstavnika lokalne vlasti, prezentaciji su prisustvovali članovi gradskog Saveta za saobraćaj koji bi trebalo da razmotre predložena rešenja.

Od 2018. godine, u Užicu su izgrađena tri kružna toka –  dva na ulazu u grad, kod Vatrogasnog doma, i jedan kod Narodnog muzeja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari