Predsedavajući OEBS-a pozvao Rusiju da odmah okonča rat i povuče trupe iz Ukrajine 1EPA-EFE/SERGEY KOZLOV ATTENTION

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Bujar Osmani ponovio je danas poziv Rusiji odmah okonča rat, da povuče trupe iz Ukrajine i da se posveti diplomatiji.

Osmani je na godišnicu početka invazije Rusije na Ukrajinu, u video obraćanju Stalnom savetu OEBS-a sa sedištem u Beču, rekao da upravo na ovaj dan poziva Rusiju da odmah zaustavi rat, da povuče svoje trupe iz Ukrajine i da se ponovo posveti principima i vrednostima OEBS-a i diplomatiji, jer je to je jedini način da se krene napred.

Istakao da je njegova prva poseta kao predsedavajućeg OEBS-u bila Ukrajini da bi dao jasan signal da će ta zemlja biti glavni prioritet tokom predsedavanja Severne Makedonije, napominjući da će to predsedavanje biti fokusirano pre svega na ljude.

„Ako se iz ovih 12 meseci može izvući neka lekcija, onda je to da tokom rata ljudi najviše stradaju. Tokom moje posete Ukrajini, iz prve ruke sam bio svedok ozbiljnog uticaja rata na živote ljudi. Oni su prvi koji doživljavaju strahote rata i predstavljaju direktnu i kolateralnu štetu“, rekao je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije i predsedavajući OEBS-a.

U obraćanju Stalnom savetu OEBS-a Osmani je istakao da izdržljivost ukrajinskih žena i muškaraca zaslužuju najveće divljenje i poštovanje i da imaju punu solidarnost i simpatije, najavljujući da će podrška tim ljudima biti nastavljena još odlučnije.

„Moramo pomoći narodu Ukrajine da ponovo izgradi svoje slomljene nade i domove. Ovo je naša dužnost i plemenit cilj. Ljudska patnja mora sada prestati i odgovorni moraju biti izvedeni pred sud pravde“, rekao je Osmani, a prenela pres služba Ministarstva spoljnih poslova Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari