Predsednica užičkog odbora Narodne stranke oslobođena krivice za učešće u blokadama saobraćajnica 1Ivana Parlić/Foto: Nenad Kovačević/ Danas

Prekršajni sud u Užicu je oslobodio krivice Ivanu Parlić, predsednicu užičkog odbora Narodne stranke, za njeno učešće u blokadama saobraćaja, tokom nedavnih protesta protiv kompanije Rio Tinto i iskopavanja litijuma i bora u Srbiji.

U presudi, između ostalog, navodi u saopštenju Parlić, piše da je članom 54. Ustava Srbije propisano da je mirno okupljanje građana slobodno, a da se sloboda okupljanja može zakonom ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije.

Takođe, sud je stava da je „naknadno izdavanje prekršajnog naloga za saobraćajni prekršaj, u momentu mirnog javnog okupljanja građana, moglo dovesti do povrede slobode okrivljene na javno okupljanje zajemčene Ustavom“.

„Činjenica da je“, dodaje se u obrazloženju suda, „kritičnom prilikom došlo do  obustave saobraćaja ne znači da se sloboda okupljanja može ograničiti, jer je do privremene obustave saobraćaja došlo mirnim protestom, pa se pojam mirno okupljanje građana, po stavu suda, mora tumačiti tako da uključi i ponašanje koje, u konkretnom slučaju, privremeno obustavlja saobraćaj, čime se usporavaju ili sprečavaju aktivnosti drugih koji ne učestvuju u okupljanju“.

„Zadovoljna sam presudom. Ja sam jedna od desetine hiljada građana Srbije koji su izašli na blokade i to je bio način da se odupremo uništavanju zemlje“, kazala je za Danas Ivana Parlić, koja je presudu dobila jutros.

Ona je rekla da ne zna da li je, osim nje, još neko od učesnika blokada u Užicu oslobođen krivice, ali da očekuje da će biti oslobođeni svi koji su učestvovali u tim protestima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari