Predsednik kosovskog parlamenta sutra sa bivšim vođama OVK u Hagu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca otputovaće sutra u Hag, gde bi trebalo da se sastane sa bivšim vođama OVK koji se nalaze u pritvoru.

Kako javlja reporteri.net, a prenosi kosovo.online, pre posete, Konjufca je rekao da Specijalizovana veća Kosova u Hagu krše prava Hašima Tačija, Kadija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija i da će sa njima razgovarati o svim tim pitanjima.

“Hajde da kao institucija, kao osobe koje predstavljaju Kosovo, odemo tamo da vidimo kako se prema njima postupa, iako se u nekim aspektima vidi da im Specijalni sud krši prava. Dovoljno je uzeti u obzir činjenicu da je prošlo skoro dve godine od kada su zarobljeni, drže ih u izolaciji. Ne zna se kad će početi suđenje. O svemu tome razgovaraću sa Tačijem, Veseljijem, Krasnićijem i Seljimijem“, rekao je Konjufca za RTSH.

Prošlog meseca, ministarka pravde Aljbulena Hadžiu boravila je u Hagu, ali su bivši predsednik Hašim Tači i Kadri Veselji odbili da se sastanu sa njom.

Podsetimo, Tači, Veselji i Kransići, kao i Redžep Seljimi, terete se za zločine počinjene u više od 40 nelegalnih pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Oni se u pritvoru nalaze od 5. novembra 2020. godine.

Inače, nedavno je optužnica protiv njih proširena i za zločine u Suvoj Reci i Gnjilanu.

Sva četvorica su se izjasnili da nisu krivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari