Željko Bodrožić: Država nikada nije ni htela da rasvetli ubistvo Ćuruvije 1Željko Bodrožić: Foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je da je oslobađajuća presuda za optužene za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije još jedan pokazatelj da je država od prvog dana opstruirala istragu i nikada nije ni imala nameru da rasvetli ovo ubistvo.

„Šokiran sam, žalostan i ljut jer živimo u državi koja 25 godina ne može da reši to svirepo ubistvo poznatog novinara i urednika. Iz samog čina ubistva se videlo da je država, odnosno tajna policija, izvršila taj zločin i ta ista država je učinila sve da se slučaj zataška i onemogući istraga“ rekao je Bodrožić za N1.

On je naveo da je istraga loše vođena i opstruirana, da je u jednom periodu posle 5. oktobra 2000. istraga došla do nekih činjenica, ali da je to sudu bilo malo, i da se „očigledne stvari moraju dokazivati van zemlje“.

Bodrožić je ocenio da „su i sudije na mukama“ jer je „slučaj rušen i u istrazi i u postupku“, te da se vidi da postoji veza između ondašnje i sadašnje vlasti, jer se, i pored poruka da će se učiniti sve da se otkriju ubice i nalogodavci, ispostavilo da je „sve bilo samo maska“.

„Ovo je još jedan signal da zaista nismo država u pravom smislu, da podzemne sile i dalje imaju moć nad institucijama i da nemamo uređen istem u kojem će i MUP i sud raditi profesionalno“, rekao je predsednik NUNS.

Da podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu objavio je presudu donetu pre skoro deset meseci po kojoj su okrivljeni za ubistvo Slavka Ćuruvije – Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romića i oslobođeni krivice.

Sud je, usvajanjem žalbi odbrane i delimičnim usvajanjem žalbe Tužilaštva, preinačilo prvostepenu presudu i okrivljenog Markovića oslobodilo od optužbe da je izvršio krivično delo teško ubistvo u podstrekavanju, a okrivljene Milana Radonjića, Miroslava Kuraka i Ratka Romića da su, kao saizvršioci, izvršili krivično delo teško ubistvo iz člana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari