Predsednik profesionalnih upravnika otkriva ko je odgovoran kada se sruši fasada 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Danas u Beogradu otpao je deo fasade na zgradi u Knez Mihailovoj ulici i tom prilikom povređena je petomesečna beba. Mediji javljaju da je dete prevezeno u Urgentni centar, da je dobro i da je zadržano na posmatranju. Predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda Ljubiša Banovački objašnjava za Danas čija je obaveza održavanje fasada i ko je odgovoran u ovakvim situacijama.

Kako kaže, ako zgrada nije u vlasništvu grada, održavanje fasade je obaveza stambene zajednice odnosno svih vlasnika stanova u toj zgradi.

– Fasada se posmatra na isti način kao i drugi zajednički delovi kao što su lift ili krov, objašnjava sagovornik Danasa.

On navodi da u Beogradu postoji na hiljade fasada koje je potrebno obnoviti.

– To je međutim velika investicija koja može da košta i do 20,000 evra. U zgradama gde ima manje stanara, teško je očekivati da će ljudi biti spremni da izdvoje po hiljadu evra za sanaciju fasade. Rešenje bi bilo da se odobre ili subvencije od strane grada ili da se stambenim zajednicama omogući da podignu kredite. Jer neuređene fasade ne predstavljaju samo rizik po bezbednost. Zbog dotrajalih fasada koje nisu obnavljane, stanovi su energetski neefiksani. Uređenje fasada bi doprinelo uštedama i u tom delu – kaže Banovački.

Upitan ko je odgovoran u slučaju kada se desi nesreća poput ove današnje, on kaže svi stanari te stambene zajednice i oni moraju da plate kaznu.

Kako pojašnjava svaki pojedinac može da prijavi građevinskoj inspekciji ako smatra da je neka fasada oštećena.

– U tom slučaju inspekcija daje nalog stambenoj zajednici da se fasada obnovi, a ako se to ne učini, stanari moraju da plate kaznu. Pri tome plaćanje kazne ne odlaže izvršenje obaveze da se urede fasada – dodaje on.

Tokom prethodnih godina postojao je veliki projekat uređenja fasada u Beogradu.

Ljubiša Banovački međutim navodi da je to grad radio u sklopu uređenja ambijentalnih celina.

– Ali tada su uređivani samo prednji delovi zgrada. Kada odete iza zgrade vidite da se na nekima od njih fasada ljušti i otpada – kaže Banovački.

Podsetimo, beba stara pet meseci povredjena je oko 14 časova u Knez Mihailovoj ulici u centru Beograda kada je na nju pao deo fasade sa jedne zgrade

Dete je po navodima medija, zadobilo povrede glave i prevezeno je u bolnicu, a iz Hitne pomoći za RTS su kazali da je dete u dobrom stanju.

Kako prenosi Blic, radi se o porodici iz Rusije, koja je šetala sa petomesečnom bebom i dečakom od godinu dana. Otac bebe je ispričao da je dete dobro i da je zadržano radi daljih pretraga.

Nesreća koja se danas desila nija prva. Prošle godine otpala je fasada u Kosovskoj i tom prilikom povredila ženu. Nisu bili ni retki slučajevi da delovi fasade oštete parkirane automobile.

Nekadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u junu ove godine naveo je da je od 2013. do 2020. godine urađeno 514 fasada.

– U Beogradu verovatno ima potrebe da se uradi 10.000 fasada, ali bolje da uredimo 500 nego nijednu i prvi put je Beograd počeo da uređuje fasade – kazao je tada Vesić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari