vakcinacijaFoto: FoNet/Božana Pavlica

Često se zaklinjemo u decu, a nismo u stanju da izvršimo vakcinaciju i da ih zaštitimo, izjavio je za RTS predsednik Udruženja pedijatara Srbije Georgios Konstantinidis i naglasio da je to udruženje izdalo preporuku da bi prvo trebalo da se vakcinišu deca od 12 do 15 godina sa imunološkim, onkološkim, teškim metaboličkim bolestima i gojazna deca.

Konstantinidis je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, istakao da je Udruženje pedijatara još pre šest, sedam nedelja upozorilo na mogućnost pojave delta soja i da su već tada pozvali na vakcinaciju dece, imajući u vidu da je u Srbiji bila registrovana vakcina za taj uzrast.

„U ovom trenutku, delta soj ne izaziva težu kliničku sliku kod dece i ne izaziva više onih multisistemskih inflamatornih odgovora, međutim, raširenost među mlađima od 20 godina je mnogo veća, pa u tom kontekstu i dece, posebno one preko 12 godina, mnogo je veća, nego kod dosadašnjih, klasičnih sojeva“, rekao je Konstantinidis i dodao da upravo opasnost leži u tome da kada ima više obolelih, bude mnogo više teških oblika.

Dodao je da će, nažalost, deca lakše širiti delta soj na starije koji se nisu vakcinisali, kao i da „tih jedan odsto vakcinisane dece u ovom trenutku nije ništa“.

Govoreći o vakcinaciji, Konstantinidis je kazao da treba da se završi proces vakcinacije odraslih, ali da se uporedo sa tim može raditi vakcinacija dece od 12 do 15 godina, kao i da je Udruženje pedijatara izdalo preporuku o tome koja bi deca prvo trebalo da se vakcinišu.

Naveo je da je većina evropskih udruženja prešla na preporuku da sva deca starija od 12 godina dobijaju vakcinu ali da smo „mi za nijansu oprezniji i držimo se ovih stavova da ne insistiramo na tome, imajući u vidu situaciju u društvu i imajući u vidu da je meni zaista potpuno nejasna ta antivakcinalna kampanja i izloženost tom neprijatnom, nestručnom i nemedicinskom efektu“.

„Treba krenuti u sistematsku vakcinaciju“, poručio je Konstantinidis i dodao Udruženje pedijatara podržava preporuku Svetske zdravstvene organizacije da se u školu ide na klasičan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.