Predsednik Unije Roma Srbije: Narodna Skupština nije mesto odakle će Nestorović slati rasističke izjave 1Foto: Medija centar / Unija Roma Srbije

Unija Roma Srbije osuđuje nedavno korišćenje uvredljivog izraza „Cigani“ i „Ciganija“ od strane poslanika Nestorovića u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, kada je upitan da opiše ponašanje poslanika opozicije, ne samo da nije pružio odgovor na razini političke rasprave, već je upotrebio izraz „Cigani“ i „Ciganija“ kako bi opisao političke protivnike, saopštio je predsednik Unije Miloš Mihajlović.

Kao je naveo u saopštenju ovakva izjava i ponašanje poslanika Nestorovića je apsolutno neprihvatljivo, uvredljivo i rasističko, i ne samo da nije prihvatljivo već i predstavlja ozbiljan propust od strane izabranog predstavnika parlamenta, čije reći bi trebale odražavati poštovanje prema svim građanima.

Ovakve izjave poslanika Nestorovića samo dodatno produbljuju stigmu i predrasude s kojima se Romi suočavaju svakodnevno. Umesto da se promoviše jednakost, tolerancija i uvažavanje različitosti, ovakve reči samo podstiču mržnju i negativne stereotipe. Iako je važno voditi političke rasprave, nije prihvatljivo koristiti pogrdne izraze koji ponižavaju i stigmatizuju bilo koju etničku grupu. Korištenje izraza „Cigani“ i „Ciganija“ negativno utiće na Romsku zajednicu, produbljuje predrasude i postiće rasizam i diskriminaciju, rečeno je u saopštenju i dodaje da Unija Roma poziva poslanika Nestorovića da se javno izvini Romskoj zajednici zbog korišćenja ovih uvredljivih izraza.

Unija Roma Srbije je takođe pozvala i na hitnu reakciju i pozvala sve poslanike Narodne Skupštine Republike Srbije da osude ovakvo ponašanje i preduzmu konkretne korake kako bi se osiguralo da se ovakvi slučajevi diskriminacije i govora mržnje ne ponavljaju.

Unija Roma naglašava da Narodna Skupština treba biti mesto gde se postiće na toleranciju, poštovanje različitosti i promovisanje jednakosti. Korišćenje ovakvih izraza unutar parlamenta ne samo da je neprikladno, već šalje opasnu poruku koja postiče na rasizam i netoleranciju. Pozivamo sve narodne poslanike Skupštine da budu svesni uticaja svojih reči i da se zauzmu za inkluzivno društvo gde se poštuju svačija prava, rekao je Mihajlović i dodao da će Unija Roma i dalje raditi na promociji jednakosti, tolerancije i poštovanja prema svim etničkim grupama u Srbiji.

On je pozvao sve građane i institucije da podrže njihove napore u borbi protiv rasizma i diskriminacije te da zajedno gradimo društvo u kojem se svi osjećaju uvaženo i poštovano, bez obzira na svoje etničko porieklo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari