Novica AntićNovica Antić Foto: Beta/Miloš Miškov

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, drugi put u pet godina dobio je otkaz u Vojsci Srbije. Potpis na akt kojim je Antić opet izbačen iz službe stavio je načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović 26. jula, u danu kada je Vojni sindikat objavio otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Antić je na današnjoj konferenciji za medije naglasio da je jasno da razlozi za ovakvu odluku leže u ličnom neprijateljstvu i netrpeljivosti pojedinaca iz “vojnog vrha” prema jedinom reprezentativnom sindikatu u odbrani.

– Kada to kažem prvenstveno mislim na generale Đuru Jovanića i Milana Mojsilovića. Ovim necivilizacijskim činom čelni ljudi sistema odbrane, nemareći za štetu koju čine ugledu Srbije u javnosti i međunarodnoj zajednici, svojim ličnim primerom, svima su poslali poruku da je njima dopušteno da nekažnjeno, na najgrublji način, krše Ustav, zakone i propise na kojima počiva vojna organizacija i da će svako ko se usudi da ukaže na loše stanje u vojsci proći kao predstvnici Vojnog sindikata, kazao je Antić.

Antić je otkaz već dobio 2018. godine, nakon disciplinskog postupka koji je pokrenut zbog njegovog sindikalnog delovanja. Predsednik sindikata je podneo tužbu Upravnom sudu koji je u februaru ove godine ukinuo akte, vrativši ih na ponovno odlučivanje. Odlučivanje je išlo tako što je najpre 16. juna ove godine, komandant Kopnene vojske Milisav Simović doneo naredbu o prestanku Antićeve službe. Postupajući po žalbi, Mojsilović je krajem jula, potpisao rešenje o ostavci, čime su njih dvojica, prema Antićevim rečima, grubo prekršili Zakon o vojsci.

– Javno pitamo, da li je neoprostivi greh Vojnog sindikata Srbije to što od 2015. godine tražimo kolektivni ugovor ili što tražimo da se pripadnicima vojske plaća topli obrok i regres, kao i da imaju nove uniforme i obuću? Ili nam je zamereno što smo pitali: Kako je moguće da sada direktor VBA Đuro Jovanić, bude unapređen tri puta za četiri godine, a ukupno pet puta vanredno? Je li problem to što smo pitali ko je pustio Belivuka i kriminalce u kasarnu i dao im oružje da treniraju gađanje ili je možda veći problem što pitamo ko je odgovoran za smrt našeg kolege Dejana Stojkovića na Pešteru, naveo je Antić.

Predsednik Vojnog sindikata je pozvao ministra odbrane Miloša Vučevića da povuče sporne odluke vojnog vrha, dok je od predsednika Srbije, kao formalnog komandanta vojske, zatražio da protiv odgovornih lica pokrene disciplinske postupke. Ukoliko to izostane Antić je najavio podnošenje nove tužbe Upravnom sudu, kao i krivične prijave protiv vojnog vrha zbog zloupotrebe službenog položaja i niza drugih krivičih dela.

Na konferenciji Vojnog sindikata, podršku Novici Antiću pružili su predstavnici drugih sindikalnih organizacija.

Jovan Tamburić, predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije je istakao da vojno rukovodstvo ovim činom pokušava da uguši kritike na svoj račun, te da oni duboko patriotsko delovanje Vojnog sindikata žele da prikažu kao antidržavno.

Predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije Dušan Kokot je naveo da je otpuštanje Antića sramota za državu u kojoj nijedna institucija ne funkcioniše.

– Vlast bi morala da razmisli kojim putem su krenuli i kako će kraj tog puta izgledati. Za nas građane, ali i za njih, naveo je Kokot.

Radica Ilić, predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije je naglasila da je neshvatljivo da neko u 21. veku dobija otkaz zbog sindikalnog delovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari