Na osnovu realizacije sporazuma koji je potpisan između Vlade Srbije i Narodne Republike Kine, a kojim je predviđeno da 25 predstavnika lokalnih samouprava iz Srbije učestvuje na seminaru, u Pekingu je od 21. februara do 15. marta boravila Zorica Marković, šefica kabineta gradonačelnika Valjeva.


Tokom nastave, koja je održavana na Akademiji AIBO (Trening centru Ministarstva trgovine NR Kine) 17 predstavnika lokalnih samouprava iz Srbije upoznalo se sa sociološkim, kulturološkim, demografskim, političkim i ekonomskim osobenostima NR Kine.

– Pored nastavnog dela, imali smo priliku da posetimo grad Đingdao na obali Žutog mora u kome je Luka koja zapošljava milion ljudi, pređemo most sa osam traka dužine 42 kilometra preko mora koji je sazidan za svega dve godine i posetimo preduzeće Haier koje proizvodi belu tehniku. U Šangaju smo prisustvovali prezentaciji rada građevinske firme koja zida višespratnicu za 36 sati i statički sigurnu da izdrži zemljotrese razorne jačine za šta ih je nagradila Kineska akademija nauka. Sve to što smo videli zapravo je ilustracija specifičnih programa koji su primenjeni u toj zemlji omogućivši joj da za poslednjih 30 godina ostvari izuzetan ekonomski razvoj – rekla je Marković.

Predstavnici lokalnih samouprava iz Srbije bili su gosti i ambasadora Srbije u Kini Milomira Udovičkog koji ih je upoznao da je suva šljiva veoma tražena roba u Kini i da je to tržište veoma otvoreno za ovu robu ali i investicije u Srbiju. Pored predstavnice grada Valjeva, u NR Kini su boravili i predstavnici Subotice, Malog Zvornika, Kruševca, Smederevske Palanke, Knjaževca, Zrenjanina, Novog Bečeja, Vrnjačke Banje, Velikog Gradišta, Kikinde i Vrbasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari