Primena odluke da i homoseksualci mogu da budu pripadnici američke vojske, pokazala je da su marinci, „rod s najvećim mačo imidžom“, zasad možda i najspremniji da prime ljude drugačije seksualne orijentacije, piše Njujork tajms.


Marinci su se najviše protivili ukidanju pre dva dana okončane prakse „ne pitaj, ne govori“ prema kojoj su homoseksualci mogli da budu u vojsci samo ako ne obelodane svoju seksualnu orijentaciju, ali su se i jedini odazvali pozivu centra za prava homoseksualaca u teksaškom gradu Tulsa da predstave svoje jedinice. „Iako se marinci hvale da su rod s najviše testesterona, oni žustro predstavljaju svoj stav da su najbolji. I sada kada je zakon promenjen, marinci su izgleda odlučni da budu bolji nego vojska, mornarica, vazdušne snage i obalska straža u regrutovanju gejeva, lezbijki i biseksualaca“, navodi Njujork tajms.

Poziv Tobija Džeksona, direktora Denis Nil centra za jednakost, nije prošao bez sumnjičavosti. „Marinci su zapravo pomislili da je Džeksonov poziv možda prevara, pa su ga proverili i onda razgovarali s nadređenima koji su onda razgovarali sa svojim nadređenima. Potom su duboko udahnuli i odlučili da odu“, navodi list.

Nema navale gejeva i lezbijki

Sudeći po broju ljudi u centru u Tulsi, za sada neće biti navale gejeva i lezbijki u marince, budući da su se samo tri žene, ali ne i ponajbolje kandidatkinje, raspitivale za ulazak, a novinara i članova televizijskih ekipa je bilo više nego zainteresovanih. „Moje mišljenje je da ako mogu da prođu kroz našu obuku, koja je najteža na sveta, onda treba da imaju mogućnost da nose uniformu“, rekao je Entoni Henri, oficir zadužen za regrutaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari