“Preko blata do života”: Izgradnja kliničko-bolničkog centra u Novom Pazaru napravila potpuni kolaps na saobraćajnicama u krugu Opšte bolnice 1Foto: S. Novosel

U Novom Pazaru u punom zamahu je izgradnja kliničko-bolničkog centra, koja je napravila potpuni kolaps na saobraćajnicama u krugu Opšte bolnice.

Odeljenja su izmeštena u skučeni prostor, koji je star i neuslovan za bolničke zgrade.

Van njih zakrčene saobraćajnice automobilima, sanitetskim vozilima, kamionima i bagerima.

Slika nestvarna. Kolone vozila, kao na gradskim ulicama, stešnjene sa jedne strane prebukiranim određenim i parkinzima „snađi se“, a sa druge strane građevinski materijal rasturen po gomilama.

Kad krene bager sa natovarenim građevinskim materijalom, putnicima iz pravca grada iznad glave im lebdi natovareni viljuškar.

Oni ispred njega idu „mic po mic“ u rikverc, a oni isto tako se kreću.

Kad put zakrče šleper i bager, u koloni mora da čeka i sanitetsko vozilo pod rotacijom. Nikako građevinarima da se molbom objasni da život ne može da čeka.

Posebno, u prostoru koji liči na razgrad, je otežan prilaz zgradi poznatoj kao staro interno odeljenje, u kojoj su smešteni rendgen i odeljenja interne medicine, neurologije, koronarne jedinice i hemodijalize.

Iako je ispod zgrade napravljen put za građevinsku mehanizaciju koristi se prilaz ovim odeljenjima.

Rendgen, internističke ambulante i Odeljenje hemodijalize stešnjeni su između bagera i automobila koji dovoze pacijente i improvizovane ograde, koju je postavio izvođač radova, novosadska firma GAT.

Prilaz Odeljenju hemodijalize je nagomilan blatom. Ispod nakrivljene „probile“ su gomile blata, a naslagani blokovi sve su bliže ulazu na to odeljenje.

Odeljenje je specifično zbog ljudi kojima život zavisi od dijalize i uslova u kojima se dijaliziraju.

Sve mora da je čisto, ali pacijenti dok dođu do ulaza, obuća i odeća su blatnjavi i tako isprljani ulaze na hemodijalizu. Za rešavanje ovog problema nko nije nadležan. Zaposleni zakolutaju očima i prokomentarišu „zo ne zavisi od nas“.

Odgovorni za dijalizu molili su, više puta, izvođača radova da uklone blato koje „probija“ sa gradilišta i oslobodi prilaz odeljenju.

Koliko puta su molili, toliko puta su od rukovodioca gradilišta dobijali obećanje da će sve da urede.

Problem traje mesecima, i zbog nečije tvrdoglavosti i želje da „komanduje“ prostorom kako mu poželi,  nema izgleda da će biti rešen sve dok se ne završi izgradnja i dogradnja Opšte bolnice.

Sa čelnih mesta se poziva na strpljenje zbog skušenog i, uglavnom, neuslovnog prostora, jer će „kliničko-bolnički centar biti ponos i dika novopazarskog zdravstva“, čije su gradilište, u poslednjoj predizbornoj kampanja, obišli i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Prljavu situaciju „preko blata do života“, niko više i ne pominje, a građevinski radovi trebalo bi da traju tri godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari