BNV pokreće ponovo inicijativu za redakciju na bosanskom jeziku na RTS 1Foto: bnv

Dan novinara Sandžaka – 1. februar, Bošnjačko nacionalno veće (BNV) obeležilo je organizovanjem okruglog stola „Redakcija na bosanskom jeziku pri RTS-u – izazovi i perspektive“.

Zaključak skupa je da se ponovo pokrene inicijativa za formiranje redakcije na bosanskom jeziku na RTS, ali da je neophodno da se intenziviraju komunikacije sa relevantnim subjektima i pronađu nove mogućnosti u pristupu komunikaciji.

Urednica rubrike za nacionalne manjine na RTS, Lidija Georgijev, prenela je stav te medijske kuće da se, u narednom periodu, formira zajednička redakcija za sve nacionalne manjine u Srbiji.

Predsednica bošnjačkog nacionalnog saveta, Misala Pramenković, novinarima je poručila „da se novinarska etika mora sačuvati, bez obzira na izazove i poteškoće sa kojima se suočavaju“.

Inicijativa o formiranju redakcije na bosanskom jeziku stara je skoro dve decenije, kada je tadašnji visoki funkcioner BNV Esad Džudžo bio član Programskog saveta RTS.

Prolazila je inicijativa kroz nekoliko faza. Na osnovu elaborata, koji je predat RTS vođeni su razgovori sa tadašnjim direktorom RTS Aleksandrom Tijanićem.

BNV je potpisao ugovore sa albanskim, bugarskim i vlaškim nacionalnim savetom, da se na javnom servisu formira zajednička redakcija za ove četiri nacionalne manjine u centralnoj Srbiji. Od ugovora i razgovora dalje se nije odmaklo.

Sledeći pokušaj bio je 2011.godine. Tada je BNV pokrenulo inicijativu o potpisivanju ugovora o saradnji između turske nacionalne televizije TRT i RTS.

Taj dokument je predviđao da tursks televizija uloži pola miliona evra za opremanje redakcije koja bi emitovala program na bosanskom i jezicima drugih nacionalnih manjina.

Poslednji pokušaj bio je 2019.godine, kada je delegacija BNV, o tom pitanju, razgovarala sa 43 urednika redakcija, od dečijeg do naučnog programa, RTS.

Činilo se da je BNV, tada, bila najbliža svom cilju. Opet, se sve završilo na razgovorima i obećanjima.

Nacionalni savet Bošnjaka je, 1. februar Dan novinara Sandžaka, ustanovio u znak sećanja kada je 1.februara 1932. godine, u Prijepolju, izašao prvi broj lista „Sandžak“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari