Preko hiljadu potpisa protiv preimenovanja Zrenjanina 1Zrenjanin Foto: M. Pudar (Arhiva)

Preko hiljadu dvestotine građana potpisalo je u prva 24 sata peticiju “Da Zrenjanin ostane Zrenjanin” koju je na sajtu peticije24.com pokrenulo udruženje građana Skaska iz Zrenjanina.

Većina je to učinila imenom i prezimenom, a najupečatljivije objašnjenje je dao jedan od učesnika komentarom „ Da živimo u 21. veku !“. Andrej Javkovljev iz ove organizacije navodi da je peticija protiv promene imena grada pokrenuta zato što su ubeđeni da građani Zrenjanina to ne žele. I u Zrenjaninskom socijalnom forumu smatraju da građani ne žele ovako nešto.

-Ukoliko Srpska napredna stranka ovu inicijativu prihvati, izgubiće vlast u Zrenjaninu, zato što većina Zrenjaninaca ne želi promenu imena grada. Pokretači inicijative protive se održavanju referenduma o promeni naziva što ukazuje da oni smatraju stanovnike Zrenjanina nedoraslim da sami donesu odluku o tome kako grad treba da se zove – decidiran je politikolog Miroslav Samardžić.

U političkim strankama u Zrenjaninu razvrstavanje “Za” i “Protiv”je ovih dana ozvaničeno, pa su tako pored SNS, za promenu imena Radikali, DSS i Pokret obnove Kraljevine Srbije dok su SPS, DS, LSV, DJB, SDP Srbije za referendum.

-Ja sam za Petrovgrad. Izbor je jednostavan, imamo sa jedne strane Kralja Petra oslobodioca, za koga se vezuje zlatno doba srpske demokratije, a sa druge strane Žarka Zrenjanina, funkcionera KPJ koji se pored borbe protiv fašizma borio za uspostavljanje jednog totalitarnog poretka, koji je posle oslobođenja odneo brojne žrtve i imao brojne loše posledice po Srbiju i njene građane – smatra istoričar dr Aleksandar Ivanov.

Udruženje Petrovgrad, formirano pre četiri meseca, koje je pokrenulo inicijativu da se grad preimenuje dobilo je podršku akademika Matije Bećkovića za ovu ideju, kao i akademika Vasilija Krestića. U proglasu, koji potpisuje 13 organizacije i spotrskih klubova – Svetosavlje, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva, Srpski narodni pokret Svetozar Miletič, Udruženje ratnih-vojnih invalida, košarkaški, šahovski, moto klub Petrovgrad kao i Udruženje odgajivča golubova srpskih visokoletača SRB-797. „Petrovgrad“- navodi se da se sve aktivnosti na vraćanju imena Petrovgrad čine u duhu zavetnih poruka Mihajla Pupina, po kojima je u Ameriku doneo “svest o divnim tradicijama svog naroda”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari