U okviru saradnje privrednih komora Segedina i Subotice, odnosno severnobačkog regiona i županije Čongrad, pokrenuti su i razgovori o formiranju prekograničnog industrijskog parka koji bi omogućio povoljnije uslove za poslovanje malih i srednjih preduzeća.

 Predstavnici Regionalne privredne komore, Mađarsko-srpske trgovinsko industrijske komore iz Segedina i Čongradske komore razgovarali su u Subotici o takvom projektu, čije je polazište pozitivno iskustvo koje u tome već ima Mađarska iz vremena pre ulaska u Evropsku uniju. Tada je u pograničnoj mađarsko-austrijskoj zoni u Sent Gothardu oformljen industrijski park kao značajna podrška preduzetništvu sa obe strane granice koji je imao značajan uticaj na oživljavanje preduzetništva.

Za idejni projekat odnosno studiju budućeg parka između Srbije i Mađarske već je raspisan tender, a sredstva za njegovu realizaciju biće obezbeđena iz fondova Evropske unije. Projekat bi trebalo da bude gotov za godinu dana. Prema prvim planovima, industrijski park u Subotici nalazio bi se u okviru Slobodne zone u Malom Bajmoku, a na mađarskoj stranu u pograničnom pojasu kod Tompe. Jedan od razloga ovakvog razmišljanja jeste što i u Srbiji i u Mađarskoj mala i srednja preduzeća imaju slične probleme, te bi se uz povoljnije uslove poslovanja u ovakvoj zoni mogao podstaći njihov razvoj, smatraju u Mađarsko-srpskoj trgovinskoj i industrijskoj komori u Segedinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari