Prekrečeni grafiti sa kukastim krstovima: Kragujevac je grad ljubavi i antifašizma, poručuju učesnici akcije 1Foto: Kragujevačka inicijativa

 

Zvuči neverovatno da u Kragujevcu, gradu koji je toliko stradao od nacizma bilo kome normlnom padne na pamet da „crta” kukaste krstove i grafite sa rasističkim porukama o belačkoj supermaciji, ali mi smo se izgleda, već odavno „pozdravili sa zdravim razumom”.

Da se to, makar građanskom inicijativom ispravi pobrinuli su se gradski odbornik Slađan Rakić i aktivisti Kragujevačke inicijative koji su juče prekrečili grafite kukastih krstova na kamenom pešačkom mostu i prostoru Kneževog arsenala u okviru svoje akcije „Kragujevac – grad ljubavi i antifašizma”.

– Svedoci smo različitih grafita na raznim mestima u našem gradu koji ne samo da ruže grad, fasade i spomenike na kojima se nalaze već neki od njih i javno proklamuju ideologiju nacizma i mržnje. Za jednu zemlju koja ima ukorenjenu tradiciju antifašizma, za jedan grad Kragujevac koji ima jedne Šumarice smatramo apsolutno sramotnim ispisivanje ovakvih grafita i njihovo neuklanjanje, kaže Rakić.

On u svom obraćanju javnosti i medijima po ko zna koji put podseća da je „Kragujevac je grad koji itekako pamti žrtve fašista i poruke mržnje ne smeju biti deo našeg grada”.

– Kukasti krst odnosno „svastika” je najprepoznatljiviji simbol nacističke propagande koji je vremenom postao simbol terora ne samo za Jevreje već i za druge koje su nacisti proglasili za „neprijatelje”. Uprkos tome što je simbol kukastog krsta bio u upotrebi i 5000 godina pre Adolfa Hitlera i to u pozitivnom kontekstu, Kragujevčani odlično znaju da ovaj simbol kod nas predstavlja isključivo asocijaciju na najveće stradanje i mržnju, ističe on.

Posao građana i volontera mogla je da obavi i gradska vlast i nadležni ali…

– Obzirom da se u praksi već pokazalo da njih ništa ne zanima vezano za grad ipak pozivamo lokalnu vlast i nadležne institucije da ozbiljnije shvate ovakve grafite mržnje i hitno reaguju u pravcu edukacije mladih, uklanjanju grafita i adekvatnom sankcionisanju vandalizma, poručuju aktivisti i aktivisti Kragujevačke inicijative.

Oni, takođe podsećaju javnost i nadležene da su grafiti sa kukastim krsovima i rasističkim porukama osvanuli u aprilu prošle godine, o čemu je Danas pisao, na dečijem igralištu kod Velikog parka.

– Nakon što se javnost podigla gradske službe uklonile su ovaj grafit uz saopštenje da je nedopustivo da bilo gde u gradu stoje ovakvi grafiti koji daju primer „nedoličnog, nasilničkog i vandalskog ponašanja”. Međutim, tu se i počelo i stalo, stari grafiti ostali su netaknuti, a u međuvremenu se pojavio i veliki broj novih. Možda sve ovo i ne treba da nas čudi ukoliko se prisetimo da oni koji vode ovaj grad javno propagiraju nacističke ideje te se možemo prisetiti objave predsednika Skupštine grada Kragujevca, Miroslava Petrašinovića nakon sednice odbora SNS-a kada je objavio: „Jedna stranka, jedna zemlja, jedan predsednik Aleksandar Vučić” koji podseća na originalni slogan nacista „Ein Volk, ein Reich, ein Fuhrer” – „Jedan narod, jedna država, jedan Firer”, smatra odbornik Slađan Rakić.

Po rečima učesnka jučerašnje građanske akcje u Kragujevcu potrebno je stalno ih podsećati da „mi nemamo Firera niti da oni imaju arijevski identitet što simbolizuje ovaj krst, već da su oni ipak samo funkcioneri u službi građana koji treba da obezbede dostojanstvo žrtvama rata, a ne samo po protokolu da polažu vence jednom godišnje na spomenike stradalima”.

Prekrečeni grafiti sa kukastim krstovima: Kragujevac je grad ljubavi i antifašizma, poručuju učesnici akcije 11
Učesnici akcije po obavljenom poslu: Foto: Kragujevačka inicijativa

Iz Grupe građana Kragujevačka inicjativa najavljuju akciju krečenja kamenog pešačkog mosta koji je čitav prekriven grafitima za poslednju nedelju avgusta i pozivaju sve zainteresovane sugrađane dobre volje da im se u tome pridruže.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari