Aktivisti Liberalno – demokratske partije (LDP) u Vrbasu naći će se na sudu odnosno pred organom za prekršaje u Vrbasu zbog akcije „U pet do 12“ organizovane 16. aprila u znak protesta zbog bombaškog napada na novinara nedeljnika Vreme Dejana Anastasijevića, saopšteno je juče iz te partije.

Aktivisti Liberalno – demokratske partije (LDP) u Vrbasu naći će se na sudu odnosno pred organom za prekršaje u Vrbasu zbog akcije „U pet do 12“ organizovane 16. aprila u znak protesta zbog bombaškog napada na novinara nedeljnika Vreme Dejana Anastasijevića, saopšteno je juče iz te partije. Protiv šest aktivista LDP podnet je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog zaustavljanja saobraćaja. Međutim, u razgovoru za Danas, aktivisti LDP tvrde da uz poziv za ročište nisu dobili primerak zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, kako bi se upoznali sa prekršajem odnosno podnetim zahtevom koji im se stavlja na teret. To u prevodu znači da prema Zakonu o prekršajima nije u potpunosti ispoštovana zakonska regulativa.
Zato će oni u četvrtak, pola sata pre nego što budu davali iskaz ispred zgrade ovog opštinskog organa održati konferenciju za novinare, gde se, kako je rečeno, nad ovim mladim ljudima vrši politički linč. S obzirom na to da aktivisti sporni skup nisu najavili, interesatno je da se policija pozvala na Zakon o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima, a ne na Zakon o okupljanju građana.
– Prekršajna prijava podneta je na osnovu člana 226 Zakona o bezbednosti saobraćaja. Radilo se o mirnoj građanskoj akciji koja je održana uz prisustvo policije, trajala je svega dva minuta i tada nas niko nije legitimisao – kazao je za Danas predsednik Opštinskog odbora LDP Veljko Cicmil. On ističe da iako je akcija „U pet do 12“, kao protest povodom napada na novinara Anastasijevića, održana u sto gradova u Srbiji, jedino je u Vrbasu podneta prekršajna prijava protiv aktivista.
– Poziv na sud je ne samo napad na politiku LDP već i napad na naše građansko pravo da slobodno izrazimo mišljenje i mogu da zaključim da je odluka o prekršajnoj prijavi došla sa nekog drugog, višeg političkog mesta, ocenjuje Cicmil. Cicmil je objasnio da formalno protest nije prijavljen, jer je za to potrebno 48 sati pre nego što se skup održi, a da je ovo bila reakcija dan nakon događaja, međutim da ona jeste policiji najavljena, da su njega kontaktirali to jutro policajci, pa samim tim bili i prisutni i ispratili samu akciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari